Zobrazit ostatní články k městu

Největší skalní hrad v Čechách

Kraj: Liberecký kraj

Okres:Jablonec nad Nisou

Město:Malá Skála

    Pod jménem Vranov se většině lidí asi vybaví Vranov nad Dyjí a Vranovská přehrada. Stejné jméno ale dostal v dávné minulosti také skalní hrad, který se dodnes vypíná nad řekou Jizerou v severní části Českého ráje.

    Vranov je považován za nejkomplikovanější a se svojí délkou téměř 400 metrů i nejdelší skalní hrad v Čechách. Jeho původní rozloha byla větší, než je dnes patrné. Pískovcový útvar, na kterém byl vybudován, byl již v 15. stol využíván jako přirozená pevnost. Do skály bylo vytesáno mnoho místností a sklepů, z částí budov, které byly dřevěné, se ale dochovaly pouze zářezy pro trámy, vytesané do skal. Hrad měl dvě vstupní brány, první do předhradí a druhou do samotného jádra hradu a na jeho nejvyšší skalní věži byla vybudována dřevěná strážní věž, přístupná po velmi strmém, do skály vytesaném schodišti. Dochovala se i studna, která zásobovala hrad vodou.

    Vranov sloužil na začátku 16. stol. jako strážní hrad, později pustnul a současný stav hradu a jeho propojení schodišti a stezkami pochází z romantické úpravy z 19. století První zmínka o hradu je z roku 1425 v souvislosti s prvním doloženým majitelem, kterým byl Heník z Valdštejna. V držení rodu zůstal objekt celé 15. století. Na začátku 16. století byl pánem na Vranově Jindřich z Valdštejna, který hrad prodal v r. 1538 Vartemberkům. K vranovskému panství tehdy patřilo přes 50 vesnic od Turnova až k Jablonci nad Nisou, část Turnova a dnešní Železný Brod. Za Jana z Vartemberka však začala pro Vranov doba úpadku. Již kolem roku 1500 vznikla v údolí pod hradem pohodlná tvrz jako středisko vranovského panství a na jejím místě byl za prvních Vartemberků postaven zámek Malá Skála. O hrad Vranov se přestali starat. V r. 1615 koupil vranovské panství Jan Smiřický ze Smiřic a po Bílé hoře ho jako konfiskát získal Albrecht z Valdštejna. Ten panství udělil Mikuláši Desfoursovi a jeho potomci vlastnili zpustlý hrad až do r. 1802. Pak koupil maloskalské panství, k němuž Vranov patřil, majetný textilní podnikatel František Zachariáš Römisch, který později získal i šlechtický titul. Kromě přestavby maloskalského zámku zásadně změnil vzhled hradu. Rozhodl se z Vranova vytvořit Pantheon (název vychází z řecké mytologie a z řeckých slov "pan" - veškerý a " theós" - bůh). Ve zříceninách hradu a blízkých lesích nechal vybudovat pomníky a mohyly, oslavující význačné spisovatele a básníky, české panovníky a legendární hrdiny, ale i některé osoby prostého původu za hrdinství či zásluhy. Vybudování areálu trvalo téměř 20 let a v roce 1826 byl dokončen i letohrádek ve stylu romantické gotiky v podobě kaple, který ale k církevním účelům nikdy nesloužil. Míval břidlicovou střechu, stěny byly vyzdobeny freskami a interiér byl vybaven hezkým nábytkem. Po Römischově smrti začal objekt chátrat, protože jeho potomci nevěnovali Vranovu ani dost pozornosti, ani finančních prostředků.

    Ke hradu dojdete po červené turistické značce, vedoucí z Malé Skály na Frýdštejn. Když přijedete autem, zaparkujete na hlídaném parkovišti a pokračujete lesem až na hrad. Pokud přijedete vlakem (do stanice Malá skála), půjdete od zastávky po zelené značce, projdete obcí a po lávce pro pěší přejdete řeku Jizeru. Z rozcestí poblíž pizzerie Pietro Tomasso pokračujete do kopce po červené turistické značce. V letohrádku dostanete klíče od vrátek skalního hradu a materiál, popisující historii jednotlivých míst. V okolí hradu si také nezapomeňte prohlédnout pomníčky a zajímavé skalní útvary a zajít na vyhlídku Zahrádka ve výšce 60 m nad hladinou řeky...

    Mnoho z toho, co tvořilo někdejší Pantheon, již zaniklo, ale i tak stojí areál rozhodně za návštěvu.


Autor: Míla Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-09 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde