Zobrazit ostatní články k městu

Bohatá nadílka města Kopřivnice

Kraj: Moravskoslezský kraj

Okres:Nový Jičín

Město:Kopřivnice

    Kdo se v těchto dnech rozhodne navštívit Kopřivnici, jedno z měst otevírající cestu do Beskyd a Valašského království, určitě neprohloupí. Nejenže jsou její tři zajímavá muzea pro veřejnost otevřená také v zimním období, ale rovněž samotné okolí tohoto města má turistovi co nabídnout.

    Na konci 13. století vznikla Kopřivnice jako osada ležící pod kopcem, na němž se tyčil hrad Šostýn. V první polovině 20. století ji v mapách a dokumentech nalezneme již jako město. Za touto proměnou stojí především rozvoj automobilového průmyslu, konkrétně značky Tatra, který se nesmazatelně otiskl do její současné podoby. Jistou připomínkou slavné minulosti automobilové značky, ale nejenom té, jsou tři pozoruhodná muzea, která vám mohou posloužit jako zajímavý start do dalšího objevování krás města i jeho okolí.

    V Technickém muzeu Tatra na vás čeká až na 52 osobních a nákladních automobilů, které reprezentují technické a designérské dovednosti kopřivnické automobilky od dob dávno minulých až do doby, na kterou si všichni zcela určitě pamatujeme. Jistým unikátem je největší exponát výstavy – rychlíkový motorový vagón, známý pod názvem „Slovenská strela“.

    Další muzeum, tentokrát Muzeum fojtství, vám nabídne možnost nakouknout do všedního života lidí v minulosti a dozvíte se zde také to, jakým způsobem lidé kdysi cestovali.

    Lašské muzeum si pak pro vás připravilo stálou expozici věnovanou umělecké keramice a slavným kopřivnickým rodákům, zejména malíři a ilustrátoru Zdeňku Burianovi.

    Výchozím bodem k nezapomenutelným přírodním toulkám v okolí Kopřivnice je pak samotné náměstí, odkud se můžete vydat po Lašské naučné stezce, a objevovat tak nejpozoruhodnější zajímavosti zdejšího regionu. Za zmínku stojí především hrad Šostýn, jehož ruiny se nacházejí přibližně 2 kilometry od centra Kopřivnice. Nelze také opomenout Bílou horu, místo, které převyšuje své okolí přibližně o 160 m a na jejímž vrcholu se vypíná rozhledna zkonstruovaná do podoby struktury DNA.

    Z dalších zajímavostí je třeba také upozornit na jeskyni Šipku, která je nejznámějším krasovým útvarem štramberského krasu, nebo například na Horní Kamenárku, což je opuštěný lom, v němž se kdysi lámal vápenec a kde se nyní nachází botanická zahrada a arboretum.

    Jak jste již možná zjistili, Lašská naučná stezka vás zavede až do nedalekého Štramberku, který vás rovněž může potěšit řadou památek a jenž se pro svou malebnost a unikátní soubor lidové architektury nazývá Moravským Betlémem. Určitě zde nezapomeňte navštívit proslulou Štramberskou trúbu (válcovitá hradní věž), vystoupat po jejích točitých schodech a na jejím vrcholu se nechat opájet překrásným výhledem do krajiny. Dole na náměstí se pak posilněte oblíbenýma štramberskýma ušima, perníkovou pochoutkou, která se tu peče již několik staletí, protože podle pověsti připomíná vítězství nad tatarským vojskem v roce 1241. A jestliže budete mít ještě dostatek sil i nálady, za pozornost stojí také zdejší Muzeum Zdeňka Buriana nebo dochovaná lidová architektura.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-09 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde