Zobrazit ostatní články k městu

Vánoční města - Olomouc

Kraj: Olomoucký kraj

Okres:Olomouc

Město:Olomouc

    Atmosféra Vánoc se nám pomalu začíná dostávat pod kůži a mnohým z nás otevírá už i peněženky a nakukuje opatrně dovnitř. Jestliže v nich ovšem nenachází to, co by potřebovala, nezoufejte! Kupte babičce teplé ponožky, dědečkovi láhev dobrého rumu, sobě třeba nějaké pěkné čtivo, dětem pohádky a raději se vydejte spolu s námi na procházku předvánoční Olomoucí.

    Vězte, že prohlídkou tohoto historií a Vánocemi provoněného města získáte mnohem více, než kdybyste se jako diví prodírali přeplněnými obchody a po svátcích vydechli naposledy jako uštvaná zvěř. Vánoční Olomouc si pro vás připravila nabitý program. Začíná v pondělí 26. listopadu a bude ukončen až v neděli 23. prosince. V této době se značná část prostoru Horního náměstí promění v jedno obrovské tržiště s mnoha dřevěnými stánky, v nichž si můžete nakoupit všechno od teplých zimních čepic až po sladký a voňavý punč.

    Tím však program města Olomouce ani zdaleka nekončí. Na Horním náměstí můžete očekávat také vyvýšené pódium, kde se v průběhu vánočních trhů vystřídá řada hudebních interpretů a skupin, přičemž očekávejte také pohádkové vystoupení olomouckého divadla Tramtárie, pěveckých sborů nebo rádia Čas. Program oživí i několik soutěží. Vánoční trhy a program si pro vás připravilo rovněž Výstaviště Flora Olomouc, které vás bude od 8. prosince lákat například na zdobení perníčků, malování vánočních baněk (alias českých koulí), pravou sváteční zabijačku nebo na živý betlém.

    Vánoční atmosféra se ovšem neskrývá pouze na trzích a v předvádění vánočních tradic, najdeme ji mnohdy ukrytou i v samotných městských památkách, domech a tichých ulicích přikrytých vrstvou měkkého sněhu a večer zalitých pouličním zlatistým světlem. V Olomouci můžete nalézt obojí. Zvláště doporučuji procházku zapadlými uličkami nad Horním i Dolním náměstím, v nichž se nacházejí obytné domy nebo pár malebných a útulných restaurací či menších podniků. Určitě také nezapomeňte v historickém jádru Olomouce navštívit městskou radnici s proslulým orlojem nebo secesní vilu Primavesi. Kousek dál od náměstí pak najdete katedrálu sv. Václava, v jejímž těsném sousedství byl v roce 1306 zavražděn český král Václav III. jako poslední z rodu Přemyslovců. Prohlédněte si také Sloup Nejsvětější Trojice, který je zapsán v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a jemuž neodoláte zvláště večer, kdy se celá honosná stavba zaskví v teplých tónech jemného osvětlení.

    Můžete se vydat i směrem dál, například na Svatý kopeček nebo si udělat procházku až ke Klášternímu hradisku (v prosinci pro návštěvníky uzavřeno), které je tvořeno rozsáhlým komplexem barokních budov. Avšak i procházka samotným jádrem města spolu s navštívením trhů vám jistě postačí na to, abyste se domů vraceli posilněni příjemnou atmosférou Vánoc a s chutí pustit se do vánočního úklidu a do pečení další várky cukroví.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-23 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde