Zobrazit ostatní články k městu

Tajemství v srdci Hrubého Jeseníku

Kraj: Olomoucký kraj

Okres:Šumperk

Město:Loučná nad Desnou

    Ten z vás, kdo by čekal nějakou legendu či mýtus bude asi zklamán. Ale nemusíte být smutní. Tajemství, které vám chci přiblížit je hmotné, lidským okem spatřitelné, rukou hmatatelné a přitom nevšední. Mám na mysli přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. Toto pozoruhodné technické dílo bylo budováno s přestávkami od roku 1978, k dokončení a spuštění došlo až v roce 1996.

    Poměrně rozsáhlá vodní elektrárna je na první pohled těžko viditelná, díky vhodnému umístění nenarušila typický ráz horské krajiny. Celý areál tvoří tři vzájemně propojené objekty. Horní nádrž, umístěná v jednom z původních horských masivů ve výšce 1348 m, dolní nádrž, zachycující vodu z místní říčky Divoké Desné. A třetí neméně důležitou součástí tohoto díla jsou výrobní a provozní zařízení ukryté z větší části v horském masivu.

    Přečerpávací elektrárna využívá k výrobě energie obnovitelné zdroje, získává energii moderním způsobem. Využívá přebytku proudu, který vzniká většinou v noci, přečerpává vodu z dolní do horní nádrže. A v době zvýšené potřeby upouští vodu na turbíny, které vyrábějí tolik potřebnou energii.

    A toto vše můžete spatřit na vlastní oči, od dubna do srpna zde probíhá prohlídka s průvodcem. Pro návštěvníky je zde k dispozici informační místnost s výkladem o průběhu stavby, včetně videoprogramu. Poté následuje přesun do nedalekého provozního zařízení, kde poodhalíte tajemství výrobního procesu. A nakonec se vydáte k poslednímu a možná i k nejzajímavějšímu objektu, vzhledem ke svému netradičnímu umístění vnitru hory. Přesun do osmi kilometrů vzdáleného místa k horní nádrži probíhá většinou vlastním autem nebo zájezdovým autobusem.

    Pohled na horní nádrž okouzlí snad každého a pokud budete mít štěstí a o hladinu v rozsahu 15 ha se opřou sluneční paprsky, nemůžete být zklamáni. Výhled na Jeseníky je odtud opravdu jedinečný, okolní krajinu tu máte jako na dlani, včetně vrcholu Pradědu a blízkých větrných elektráren v lokalitě hory Mravenečník.

    Prohlídka elektrárny je přínosem nejen pro odborníky, ale i pro laickou veřejnost. Návštěvu je nezbytné předem objednat v informačním středisku v Loučné nad Desnou. na tel. 583 235 091. Nebudete litovat!

 

Autor: Jaroslava Fuksová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-28 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde