Zobrazit ostatní články k městu

Čarokrásné i čarodějné Velké Losiny

Kraj: Olomoucký kraj

Okres:Šumperk

Město:Velké Losiny

    Pálení čarodějnic se tento rok sice již konalo, ale vůbec neuškodí si takové čarodějnické „rande“ dát znovu. Tentokrát ovšem budeme muset zamířit až do Hrubého Jeseníku, přesněji do obce Velké Losiny, kde se to všechno událo...

    Událo však co? No přece ony pověstné hony na čarodějnice alias čarodějnické procesy, o kterých píše i Václav Kaplický ve své proslulé knize „Kladivo na čarodějnice“. Právě na zdejším panství a nikde jinde se totiž v 17. století konaly známé historické procesy s údajnými čarodějnicemi a čarodějníky, které vedl inkvizitor František Jindřich Boblig z Edelstadtu. Jeho zásluhou bylo zde upáleno dokonce na sto nevinných obětí!

    Velké Losiny se nacházejí v blízkosti města Šumperk a můžete zde bez problémů přijet autem nebo vlakem. A na co se tady můžete těšit, respektive podívat? Je toho mnoho, ale určitě nevynechejte prohlídku ruční papírny, která vážně stojí za to! Zhlédnout zde můžete všechno od krátkého dokumentu o výrobě ručního papíru ve Velkých Losinách, přes celý výrobní proces ve stěžejních pracovištích starobylého provozu výroby až po muzejní expozici věnovanou dějinám manufakturní a počátkům strojní průmyslové výroby papíru. V letních měsících, tedy od července do září, je pro veřejnost zpřístupněn také druhý prohlídkový okruh, který vás zavede do části technického zázemí velkolosinské papírny a seznámí vás s historií zdejšího vodního díla jako pohonu pro mechanická zařízení manufaktury. Všechny prohlídky absolvujete se zkušeným průvodcem a s jeho odborným výkladem. Součástí papírny je také galerie a prostorná reprezentativní prodejna, kde si můžete nakoupit opravdu pěkné a originální předměty místní výroby.

    Vynechat byste neměli ani velkolosinský zámek a to zejména proto, že právě on byl místem výše zmíněných čarodějnických procesů. Jedná se o půvabný renesanční zámek, jehož dávným majitelem byl rod Žerotínů. Jestliže vás však zajímá zejména vnitřní vybavení zámku, průvodce vás zde provede mnoha zajímavými sály a salonky, z nichž za pozornost stojí především ten rytířský. Zdejší rytířský sál se totiž řadí k nejvýznamnějším památkám svého druhu v našich zemích. Zajímavý může být také sál čarodějnický a knihovna, kde je uložen bohatý žerotínský knihovní fond. Nechybí zde ani sbírka zbraní ze 16. – 19. století, která se nachází v zámecké zbrojnici.

    Pakliže je toho na vás málo, stačí navštívit místní lázně nebo lázeňský park, ve kterém se mimo jiné nachází také pramen léčebné vody Karel, termální bazén nebo dřevěný kříž, který byl postaven na památku obětem čarodějnických procesů, jež se na tomto místě loučily se svými rodinami. Za pozornost stojí také okolí. Zejména pak dva unikátní dřevěné kostelíčky v Žárové a Maršíkově, kam se dostanete poměrně rychle i pěšky. Oba kostelíčky jsou přístupné na požádání.

    A nyní už nezbývá nic, než vám popřát šťastnou cestu a příjemný víkendový výlet.


Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-12 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde