Zobrazit ostatní články k městu

Výlet do vyjmenovaného města

Kraj: Pardubický kraj

Okres:Svitavy

Město:Litomyšl

    My, mýt, myslet, mýlit se, hmyz, myš, hlemýžď, mýtit, zamykat... Litomyšl. Kdo jste se ve vyjmenovaných slovech po „m“ dostali až k Litomyšli, můžete si gratulovat, protože do „Lytomišle“, „Litomišle“ nebo „Lytomyšle“ byste nikdy bohužel netrefili (ani autem, ani vlakem, ani autobusem, dokonce ani pěšky nebo přes internet). Když už jste si však dali tu práci a dorazili do „Litomyšle“, bylo by škoda se tady „tak trochu“ neporozhlédnout a nezjistit, že Litomyšl není pouze město vyjmenované, ale také turisticky velmi atraktivní.

    Toto východočeské město vás na první pohled okouzlí zejména svou malebnou historickou zástavbou, nezapomenutelným maloměstským duchem a všeobjímající kulturní atmosférou. Jestliže se však rozhodnete do tajemství města Litomyšle proniknout mnohem hlouběji, ani tehdy určitě nebudete litovat. Čeká totiž na vás nejenom historie, ale rovněž spousta estetických zážitků.

    Své putování po městě můžete začít prohlídkou zámku, který je zapsán na seznamu UNESCO. Jedná se o velkolepé renesanční sídlo se zachovalou sgrafitovou výzdobou, které v letech 1568 – 1581 nechali postavit páni z Pernštejna. Při prohlídce vás zřejmě nejvíce zaujme barokní zámecké divadélko s četnými dochovanými dekoracemi. V zámecké jízdárně je pak umístěno Muzeum antického sochařství a architektury, kde můžete spatřit množství odlitků antické plastiky, a seznámit se tak s charakterem a vývojem řeckého a římského sochařství od nejstarších dob až po klasické umění a helénismus. Dalším lákadlem v prostorách zámku je rodný byt Bedřicha Smetany, který se nachází v budově bývalého zámeckého pivovaru. Zdejší expozice vám přiblíží především atmosféru tehdejší domácnosti Smetanových, rodinný život a ve výběru pak také jejich odraz v umělcově tvorbě.

    Za prohlídku stojí i Dům U Rytířů, který je považován za jeden ze skvostů městské renesanční architektury u nás. Dům proslavil mimo jiné také Alois Jirásek ve své povídce „U rytířů“. Určitě nevynechejte ani Toulovcovo náměstí s okolím nebo Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže s kolejí. Dalším „horkým typem“ je Portmoneum – Muzeum Josefa Váchala. Josef Váchal se v českých zemích proslavil zejména malířskou a grafickou tvorbou, ale také například svým „Krvavým románem“, což měl být literární pokus o ideální horor. Historie muzea pak začíná, když úředník, amatérský tiskař a milovník umění Josef Portman zve do Litomyšle svého přítele Josefa Váchala a žádá ho o vyzdobení stropů a stěn dvou místností svého domu. Váchal mu vyhoví, a tak vzniknou nástěnné malby s nesourodou směsicí různých námětů, malířských stylů a citací z Váchalových děl, které je však složité dešifrovat bez předchozího seznámení s umělcovým životem a tvorbou.

    Zajímavé je také okolí Litomyšle a to především Růžový palouček, místo, kde podle Jiráskových pověstí prolili slzy čeští bratři, kteří se zde loučili s rodnou krajinou po porážce českého stavovského povstání. Za pozornost stojí také pískovcové skalní město Toulovcovy maštale nebo rokokový zámek Nové Hrady.


Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde