Zobrazit ostatní články k městu

Karlštejnská muzea

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Beroun

Město:Karlštejn

    Karlštejnská muzea Povíme-li výletníkům, že v obci Karlštejn mohou shlédnout nejznámější hrad v Čechách, pojmenovaný podle Otce vlasti, jehož jméno nám vtloukali do hlavy už v první třídě, patrně se nic moc nového nedozví. Avšak že se tady nachází trojice muzeí, jejichž expozice často nadchne víc než interiéry hradu, ví jen málokdo. Budete-li stoupat ke Karlštejnu, postupně minete Dům hodin, Muzeum betlémů a Muzeum voskových figurín.

Nejobsáhlejší výstava hodin v Česku

    Dům hodin v podhradí Karlštejna se chlubí expozicí, čítající přes šest set padesát hodin, hodinek, budíků, zvonkoher a všelijakých jiných časoměrných přístrojů málem z celého světa. Exponáty z Anglie, Francie, Švýcarska, Německa, Rakouska-Uherska, Číny, Japonska i Ameriky pocházejí z různých „časoprostorů“. Vystavené hodiny z 18. až 20. století původně zdobily zdi šlechtických sídel, měšťáckých domů i venkovských chalup. Jak se ale dostaly do Karlštejna? Na počátku všeho byla nevinná návštěva jistého pana Svobody u hodináře. Chtěl si tenkrát koupit obyčejné pendlovky jako doplněk interiéru. Všechno to tikání a cinkání kolem ho však okouzlilo natolik, že další víc než čtvrt století věnoval shánění, kupování a vyměňování historických časoměřičů. Roku 1994 se rozhodl otevřít svou soukromou sbírku zrakům veřejnosti. Rekonstrukce, dostavba a instalace expozice dnešního karlštejnského Domu hodin byla zdárně dokončena v dubnu roku 2003. Muzeum je přístupné po předchozí domluvě na telefonním čísle +420 777 265 012.

Největší pohyblivý betlém u nás

    Vánoce jsme zdárně přežili, nicméně atmosféru onoho nezaměnitelného času si v Muzeu betlémů v Karlštejně můžeme vychutnávat stále. Expozice betlémů ze dřeva, chleba a cukru je přístupná po celý rok; ve vánočním čase ji navíc doplňuje vůně betlémů perníkových. Historický dům, v němž muzeum sídlí, je výstavními kousky napěchován doslova od sklepa po půdu. V podzemních prostorách hlídá tajemné strašidlo výstavu věnovanou vínu a podkroví zabírá Karlštejnský královský betlém. Toto pohyblivé divadlo s šestačtyřiceti dřevěnými loutkami zabírá plochu osmdesát čtverečních metrů, čímž se stává největším svého druhu v Česku. Z půdy karlštejnského Muzea betlémů si odnesete nevšední zážitek. Deset nejvýznamnějších panovníků od sv. Václava po Tomáše Garrigua Masaryka přináší dary Ježíškovi za libých tónů Smetanovy Mé vlasti a české hymny. Muzeum je otevřeno celoročně; pro bližší informace volejte +420 311 681 385.

Historie z vosku

    Ještě než projdete bránou Karlštejna, stavte se ve zvenčí nenápadném, zato uvnitř neuvěřitelném Muzeu voskových figurín. Fantastická výstava voskových figur v životní velikosti je rozdělena na několik částí, v zásadě vás však zaujmou dva celky: středověké měšťácké přízemí, zahrnující řemeslné dílny, krčmu i vězení, a honosné první patro, v němž mezi pozlacenými skříněmi a brokátovými závěsy pobývá šlechta. Voskový svět je až neuvěřitelně skutečný. V temných chodbách středověkého žaláře mrká zpod černé kukly kat tak opravdově, až člověku mrazí v zádech. Sklářský mistr vyfukuje dlouhou píšťalou do připravené formy nádobu a v peci se vskutku jiskří. Tycho Brahe tu stojí tak, jak ho znali současníci – bez špičky nosu, o kterou přišel v souboji. V závěrečné části expozice na návštěvníky čeká plejáda známých osobností novodobé historie: Havel, Beneš, Masaryk, Dvořák, Smetana, Kafka, Matka Tereza i dobrý voják Švejk. Za muzeum voskových figurín se s návštěvníky z Česka i zahraničí pateticky loučí Praotec Čech. Expozice je přístupná celoročně (v závislosti na otevírací době hradu), pro bližší informace volejte +420 311 681 226.

 

Autor: Michaela „Mysha“ Košťálová - www.pragueout.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-12-20 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde