Zobrazit ostatní články k městu

Toulky Českým krasem

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Beroun

Město:Karlštejn

    Pojďte se tentokrát společně vydat do míst, kde najdeme stopy dávných mýtů spjatých s podsvětím a jeho tajemnými bytostmi. Vydejme se do vápencové oblasti Českého krasu s mnoha jeskyněmi, kaňony a skalami.

Amerika
    Dovolte, abych své putování zahájil na velice známém místě, a to v soustavě lomů Amerika. Jde o systém mnoha štol a skalních tůní. Právě zde se rozšířila pověst o nacistickém vojákovi Hagenovi, který zde na konci války za podivných okolností zahynul. Je pravdou, že se zde několik lidí ztratilo, jsou zde slýchány podivné zvuky, kroky, plameny svíček na některých místech nečekaně zhasnou.

Beroun
    U studánky na kopci nad městem spatřil místní pastýř zjevení tajemného starce. Při obléhání Berouna pruským vojskem se poblíž studánky objevila zářící koule.Proto se říkalo, že toto místo je zázračné a mnoho lidí sem chodilo pro vodu. V městě se pak zjevuje duch zvaný Klepáček, který oťukává zdi domů a straší lidi. Rovněž se tu zjevuje tzv. Ohnivý Beha, který létá nad střechami domů a způsobuje požáry. Zajímavá je i prastará legenda o slepém mládenci, který věštil v zakletém a zakázeném lese Na Veselí.

Karlštejn
    Snad každý zná tento proslulý hrad císaře Karla IV., který byl záměrně budován do podoby mystického Monsalvatu, hradu, v němž byl střežen svatý grál. Kaple sv. Kříže je modelem ezoterního kosmu. Hrad obklopuje pět pahorků,ve kterých podle legendy sídlí draci. Jednoho rybáře, chytajícího večer na Berounce ryby, dokonce vyděsil lomoz padajících kamenů ze skal a příšera chrlící oheň. Byly zde údajně nalezeny i podivní živočichové podobní trilobitům.

Koda
    Jde o posvátný pramen v lese nad osadou Srbsko. Sem doputujete lesní pahorkatinou z Tetína po modré turistické značce, nebo po žluté ze Srbska. K tomuto místu se vztahují pověsti o dávné bohyni osudu Kotys, která se tu má za úplňcích zjevovat. Jezdí sem napájet svého bílého koně. Koda znamená kreslení magických znaků.

Svatý Jan pod Skalou
    V údolí potoka Kačáku, vyvěrá minerální pramen. Nad ním je vztyčen velký dřevěný kříž. U něj je také jeskyně, kde byla svatyně Keltů. Později se toto místo stalo sídlem prvního českého posutevníka Ivana, nad poustevnou byl pak vystavěn benediktinský klášter, který skrývá řadu tajemství.

Tetín
    Staroslovanské hradiště stojící nad posvátnou jeskyní. Na Tetíně byla rituálně zavražděna kněžna Ludmila. Posvátný je i nedaleký vrch Damil se zbytky mohylových pohřebišť. Uvnitř je prý ukryta velká socha zlatého býka.

Tmaň
    Na křižovatce nedaleko obce stojí na místě opředeném řadou tajemných pověstí kostelík sv. Jiří. V jeho okolí bylo nalezeno pohřebiště. Směrem k Suchomastům a Borku je mokřina zvaná Čertův močál. Jednou zde byl v noci spatřen přeludný obraz jakéhosi pradávného města.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-25 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde