Zobrazit ostatní články k městu

Zašlá sláva královské Kouřimi

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Kolín

Město:Kouřim

    Nerada bych hned ze začátku (a bez příčiny) znevažovala zeměpisné znalosti ctěného čtenáře. Nicméně je fakt, že kde přesně leží městečko Kouřim, ví dnes asi málokdo. Přitom tato obec byla díky hradbám dávána za vzor ostatním vznikajícím královským městům už ve 13. století. Povídá se, že ji založil sám Lech, bratr bájného Praotce Čecha. Nachází se zde střed Evropy a v místní zvonici mají zvony, obrácené vzhůru nohama.

    Kouřim leží nedaleko Kolína, asi třicet kilometrů východně od Prahy. Sestává z několika historických domků, křivolakých uliček, roubenek ve skanzenu, kostela, zvonice a dlouhého pásma zachovalých hradeb. Byť je tu všechno, co by měl správný „turistický cíl“ mít (třeba muzeum, malebné náměstí, naučná stezka a útulná cukrárna), po většinu času je zde liduprázdno. Nicméně právě tichá a poklidná atmosféra je to, co vás v tomto městečku okouzlí. Až se jí nabažíte, je čas objevovat kouřimské rarity.

Lechův kámen a střed Evropy

    Podle pověsti založil Kouřim vladyka Lech, bratr legendárního Čecha, jenž vystoupil na Říp, uzřel lesy a louky strdím oplývající a rozhodl se zde usadit. Povídá se, že devět let po bájném slezení Řípu se Lech rozhodl vydat se za vlastním štěstím. Vzal s sebou své nejvěrnější a vydali se na východ. Jelikož měl ale svého bratra rád, slíbil, že se usadí nedaleko. Tři dny po jeho odchodu má prý Čechův lid vylézt na Říp a rozhlédnout se po kraji. Tam, kde uzří dým, je prý Lechovo nové sídlo. Jak se řeklo, tak se stalo. A právě ten kouř, jenž se valil nad zelenavými hvozdy v místě Lechova nového bydla, dal Kouřimi jméno. Někdejší Lechovu pouť dodnes připomíná Lechův kámen na Staré Kouřimi. Podle pověsti zde vladyka odpočíval. Ať už je to pravda nebo ne, skalka sloužila v předkřesťanských dobách jako obětiště a ve středověku tu upalovali čarodějnice. Mimochodem, tři sta metrů odsud se nachází střed Evropy – průsečík patnáctého poledníku východní délky a padesáté rovnoběžky severní šířky.

Náměstí, hradby a zvonice

    Kouřimské náměstí je jako vystřižené z pohádky. Malebnému plácku, obehnanému starými domy, dominuje kostel svatého Štěpána se samostatně stojící zvonicí. Z původních pěti zvonů zde zbyly dva. Barokní Štěpán a Marie, oba zavěšeny srdcem vzhůru. Aby se rozezněly, je třeba je uvést do pohybu za pomoci pedálů. Podobnou raritou se v Česku může chlubit jen zvonice v Rovensku pod Troskami. Na celém městě však spíš než náměstí zaujme to, co jej obtáčí. Kolem Kouřimi se jako mohutný had vinou zachovalé hradby, dosahující délky 1 256 metrů. Když si prohlédnete starobylé detaily ve zdivu, případně se projdete po naučné stezce, příznačně nazvané „Středověké opevnění města Kouřimi“, dozajista pochopíte, proč byl kouřimský fortifikační systém už roku 1995 vyhlášen za národní kulturní památku. Ostatně, už roku 1261 jej ve spisech (mimochodem, jedná se o vůbec nejstarší písemnou zmínku o Kouřimi) dávali za vzor ostatním vznikajícím městům.

Kam ještě v Kouřimi?

    Na náměstí naleznete turistické informační centrum s ochotným (a povětšinou příjemným) personálem – tel. 321 784 004. V budově někdejší radnice sídlí Muzeum Kouřimska se stálou expozicí – tel. 321 783 380. A když se vydáte kousek za město, narazíte na skanzen s hrázděnými chalupami, stodolami, statky a špýchary, křížky i božími muky, zvoničkami, sochami a rumpálovými studnami. Příjemnou procházku si tu můžete vychutnat kdykoli. Nejvíce si však návštěvu užijete v době konání některé z pravidelných lidových veselek. Více informací na tel. 321 783 249.

 

Autor: Michaela „Mysha“ Košťálová - PragueOut

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-02 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde