Zobrazit ostatní články k městu

Velikonoční Kouřim

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Kolín

Město:Kouřim

    Letos se na Velikonoce můžeme těšit již koncem března. Z tohoto důvodu je třeba se na svátky jara připravit s dostatečným předstihem už nyní – vyfouknout a namalovat vajíčka, nakoupit hromadu čokoládových zajíčků a také se snad porozhlédnout, „kde se co šustne“. Kdybyste si sami nevěděli rady, mám pro vás jeden zajímavý tip na příjemný „velikonoční výlet“.

    Cílovým místem bude protentokrát královské město Kouřim, které byste na mapě našli ve středních Čechách v blízkosti takových měst jako je například Kutná Hora nebo Kolín. Město vzniklo na místě původního slovanského hradiště z 9. století a již z roku 1222 o něm pochází první písemná zmínka. Od té doby se město postupně stává rušným a významným centrem celého českého království.

    Právě z tohoto důvodu můžeme dnes ve městě obdivovat velké množství historických památek, z nichž nejvýznamnější je pravděpodobně chrám sv. Štěpána. Další zajímavou památkou je také goticko-renesanční zvonice, která je známá především kvůli svým dvěma zvonům (Štěpán a Marie), jež jsou zavěšeny netradičním způsobem – srdcem vzhůru.

    Historické centrum není však jediným místem, kde byste měli značně zpomalit své turistické kroky. Protože nás již brzy navštíví velikonoční svátky, určitě nezapomeňte zavítat do Muzea lidových staveb v Kouřimi. Tady na vás od 11. března čeká velikonoční výstava, při které můžete nahlédnout do jednotlivých muzejních stavení a seznámit se tak s celým velikonočním cyklem - od Popeleční středy až po Velikonoční pondělí. Také se lze těšit na výstavku kraslic a další doprovodné výstavy. 15. března přijde na řadu program pod názvem Řehořské vojsko přichází a Třetí vyvážení smrtholky. 22. března na vlastní oči uvidíte, jak to probíhalo, když na zelený čtvrtek chodili po vesnici chlapci s řehtačkami a klapači, a v neděli 23. března je čas vyhrazen pro velikonoční pomlázku. Celý velikonoční víkend bude probíhat také jarmark s bohatým kulturním programem a ke slovu přijdou i kejklíři a samozřejmě dobré jídlo a pití.

    Jestliže jste nároční a nabídka vám připadá stále málo atraktivní, Kouřim a její okolí je zajímavostmi a památkami přímo osázené. Stačí se v Kouřimi napojit na žlutou turistickou značku a téměř ihned se dostanete do míst, která byla kdysi dávno obývána slovanskými kmeny. Patrné to je zejména tehdy, když narazíte na ruiny slovanským hradeb, které jsou rozesety všude po okolí. Také Lechův kámen, což je rulová skalka, nacházející se na kopci zvaném Stará Kouřim, je unikátním dokladem dávného slovanského osídlení. Podle legendy dával z tohoto místa Lech kouřem znamení svému bratru Čechovi na horu Říp. Další zajímavostí na trase je Libušino jezírko, u něhož se nalézalo centrum Staré Kouřimi. To však není ani zdaleka všechno. Když se vydáte z Kouřimi po červeně značené trase směrem na severozápad, dojdete po několika málo kilometrech k Lipanské mohyle, která je připomínkou slavného boje husitů a panského vojska u Lipan v roce 1434. Poslední atraktivní informací o Kouřimi a okolí je zmínka o její poloze v astronomickém středu Evropy, tedy v průsečíku 50. rovnoběžky a 15. poledníku.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-29 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde