Zobrazit ostatní články k městu

Objevte ztracené

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Chomutov

Město:Výsluní

    Znáte ten objevitelský pocit, když se před Vámi vyloupne kus minulosti? Ať už Vaší nebo kraje či města, ve kterém bydlíte? Nebo naopak, když Vás kupříkladu staré pohlednice motivují najít stopy zobrazených míst v dnešní současnosti? Když porovnáváte, hledáte, objevujete? Má záliba to je. A našla jsem pro sebe a snad i pro většinu z Vás nabídnutou možnost znovuobjevit Krušné hory.

    Při jedné z cest kolem Božího Daru jsme byli ubytováni v penzionu, jehož majitel nejen znal kraj svého působení, povyprávěl, ale i štědře zapůjčil úžasnou publikaci vztahující se k horám Krušným. Autorem publikace je Petr Mikšíček. Pan Mikšíček, který v minulosti bádal po zmizelých Sudetech (existuje stejnojmenná publikace tohoto autora), se od roku 2005 věnoval právě Krušnohoří a vznikla výstava i publikace Znovuobjevené krušnohoří.

    Jde o projekt vzbuzující zájem nejen svým obsahem, ale i rozsahem a hloubkou informací, které přináší. Díky pečlivosti a badatelskému zájmu Petra Mikšíčka můžete projít historií tohoto pohoří od severu až k západu naší vlasti. Osobně mám pocit, že konečně my ze severu máme něco hmatatelného z literatury o našich horách, o původu a dějinách obcí. Kupodivu je jen poskrovnu krušnohorské literatury, která by k poznání kraje podněcovala nejen starousedlíky, ale právě i turisty a dobrodruhy z ostatních regionů. Dárkem pro Krušné hory a jejich obyvatele je i vytvořený web, kde bylo dáno k dispozici cca 7 tisíc historických fotografií (www.znkr.cz). Můžete v nich hledat své cíle či vzpomínky. Ovšem knižní podoba Vám umožňuje porovnávat přímo v terénu, třeba právě o letošních letních a podzimních výletech.

    Osobně jsem se setkala se Znovuobjeveným krušnohořím jako s prvním projektem tohoto autora a když jsem se pak pídila dál, objevily se Zmizelé Sudety a za nimi řádka drobnějších či větších počinů, které jsou věnovány těmto krajům. Spousta jich je ještě v plánu.

    Pokud chcete nahlédnout do jednoho z nich, mám pro Vás pozvánku do Výsluní v Krušných horách. Do konce srpna 2008 je zde v kostele svatého Václava k vidění výstava Zmizelé Sudety, která mapuje „ruinování“ dvanácti českých pohraničních regionů.

    Ať už Vás přivedou do hor publikace, výstava či Vaše vlastní vzpomínky nebo sem zavítáte z popudu, že tato krajina je pro Vás ještě velkou neznámou, určitě v každém případě objevíte či znovuobjevíte kouzlo, jenž panuje na hřebenech i kolem a které si my Krušnohorci doufejme opět začínáme uvědomovat. Snad i díky připomínkám v podobě takovýchto projektů se opět rodí hrdost potomků zdejších horalů.

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-07-24 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde