Zobrazit ostatní články k městu

Přes Lovoš do Opárenského údolí

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Litoměřice

Město:Lovosice

    Ať už jste botanik, zoolog, ekolog či geolog nebo jen nadšenec turistiky, najdete na Lovoši či naučné stezce pod ním náplň svého zájmu. Pravdou je, že „kytičkáře“ tato oblast potěší spíše v "zelenějším" období, ale na vrchol Lovoše se můžete vypravit vskutku v kteroukoliv roční dobu. Vlastně se nenabízí jen různá roční doba, ale i možnost volit různé směry výstupu.

    Několiko pěkných cest lidské myši vyšlapaly směrem vzhůru k rozhledům na lovosický kraj. Pokud Vás kroky přivedou právě od Lovosic, vyberete si pravděpodobně zelenou značku vedoucí místy zúženou cestou s občasným prudším srázem, ale zdárně schůdnou. Nabízí se i pohodovější trasa a ta je modře značena již z Opárenského údolí. Souputníkem tohoto značení je z větší části trasy naučná stezka. Začíná v Malých Žernosekách na kraji údolí. Provede Vás 12 zastávkami, je přístupná během celého roku a zdolání celé trasy Vám vyplní přibližně 4 hodinky z výletu. Během cesty se dočkáte mnoha informací o zdejší botanické, zoologické či geologické výbavě. Třetí variantou cesty je žlutá značka přes tzv. Císařské schody, která se v závěru napojí v sedle mezi vrcholem Lovoše a hřbetem Kibičkou na modrou, vrcholovou značku.

    A co Vás čeká po dobytí tohoto krasavce mezi kopci? Určitě si neřeknete po vzoru járocimrmanomilů „no, že bych to musel vidět dvakrát“, ale naopak. Nadchne Vás kruhový výhled směrem k Českému středohoří a Labské nížině. Samotný vršek kopce není nedotčen civilizací tak jako podstatná část jeho bratrů v kraji. Zajděte si do zdejší chaty, která poskytuje nejen příjemné občerstvení, ale funguje i jako turistická ubytovna. Nebojte se ale, že byste v tom všem mumraji návštěvníků nenašli na vrcholu místo pro svůj turistický piknik, kouzelných místeček je zde dost a výhled je přitom báječný.

    Pokud se vydáte při sestupu cestou do Opárenského údolí, rozhodně neprohloupíte. Po rovince se krásně projdete kolem Milešovského potoka lemovaného zjara nádhernými květy pryskyřníků, sasanek, dymnivky a jiných potěšení pro oči. Okruhem zpět k nádraží v Opárně můžete natrefit na výčep s postřižinským pivem. Orosená sklenice bude v závěru jistě odměnou. Pokud jste zapomněli na svačinu do batůžku, nezoufejte, v Opárně Vás bohatě pohostí místní penzion s restaurací. I my jsme měli štěstí na správnou turistickou „dršťkovku“.

    Informace pro Ty, kteří nepřicestují do některého výchozího bodu autem, ale vydají se pod Lovoš vláčkem. Opárno leží na železniční zastávce tzv. kozí dráhy na trase Teplice – Lovosice. Cesta od Teplic trvá cca hodinku, od Lovosic deset minut. Z Teplic můžete vyrazit při platnosti jízdního řádu od ledna 2008 denně v 10:32 nebo 12:32, z Lovosic v 10:02, 12:02, 14:02. Vybrané časy směrem zpět na Teplice z Opárna jsou 16:12 a 18:12, do Lovosic pak 15:35 a 17:35.

    Motivací pro jarní výlet mohou být květy a čerstvá zeleň všude kolem, pro podzimní pak z jiného soudku třeba prodloužení cesty na vinobraní ve Velkých Žernosekách. Zde Vás nečeká jen dobré víno, ale i kulturní program doprovázený historickým průvodem. Jen si dovoluji poradit, aby vinobraní bylo až cílem cesty, neboť cestou na Lovoš by se Vám „z toho krásného výhledu“ mohla opravdu zatočit hlava :o).

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-05 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde