Zobrazit ostatní články k městu

Bertiným údolím na Erbenovu vyhlídku

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Ústí nad Labem

Město:Ústí nad Labem

    Spousta lidí má ještě v podvědomí, že města Ústeckého kraje spadají do průmyslového severu a proto nabyli klamného dojmu, že zde nebude tolik turisticky zajímavých cílů. Naštěstí se velmi mýlí. Nádherných míst je tu nespočetně. Například příležitost k nádherné procházce přímo z Ústí nad Labem. Vydáme se Bertiným údolím a cílem bude Erbenova vyhlídka.

    Pokud předpokládám správně a dorazíte do Ústí nad Labem vlakem na hlavní nádraží, mohu Vás nasměrovat, abyste vyrazili po žluté značce přes část města zvanou Důlce. Budete procházet pod Mariánskou skálou a u první zatáčky na Vás čeká vstup do Bertina údolí. Toto údolíčko je vlastně jakýmsi lesoparkem, které v osmdesátých letech 19. století objevila ke své radosti paní Berta Schaffnerová, manželka někdejšího ředitele chemičky. Kouzlo tohoto místa na ní zapůsobilo natolik, že věnovala svou energii i značný peněžní dar na to, aby se zde vytvořil přírodní park. Dnes ho sice neshledáme v původní kráse, ale věřte, že svou malebnost neztratilo. I nyní je to ideální místo odpočinku a rekreace pro ústecké milovníky přírody a turistiky.

    V době, kdy se tudy procházela žena, jejíž jméno údolí nese, bylo toto místo rájem s lavičkami, altány, různými odpočívadly, vodopádkem a spoustou romantických cestiček. Představte si sami sebe, jak v paprscích jarního slunce trávíte chvíli odpočinku při zpěvu bohaté ptačí společnosti a Vaše oči těkají po mechem a kapradím porostlých skalkách. Ačkoliv zde spoustu z toho naleznete i dnes, musím přiznat, že po období slávy zde zanechalo své znaky i období chátrání a neudržování v době socialismu, kdy toto místo bylo opomenuto. Pro časy budoucí se ale blýská, neboť už dnes zde naleznete vyčištěný protékající Stříbrnický potok, opravené lávky, umělý vodopád. A renovace pokračují.

    Dnes však nezůstaneme sedět na lavičce a ještě se vydáme směrem k Erbenově vyhlídce.nad Doběticemi. Právě na toto místo povede plánovaná turistická trasa z Bertina údolí. Tzv. Erbenka se Vám pochlubí novým kabátem, který získala při nedávné rekonstrukci. Rozhledna je umístěna nad městskou částí Severní Terasa a Dobětice. V roce 1889 se na tomto místě objevila první vyhlídka, zčásti kamenná s dřevěnou nástavbou a střechou ze šindelů. Po devíti letech existence bohužel zimní bouře způsobila zkázu, nástavba spadla a kamennou podezdívku poškodil blesk. V roce 1933 se vyhlídky ujmuli turisté a po potřebných opravách a zprovoznění ji pojmenovali po svém tehdejším předsedovi Alexandru Erbenovi. Turistický spolek provedl ještě drobnou opravu v r. 1981, ale k dnešní podobě pomohla až poslední rekonstrukce, kdy Erbenka vyrostla ze svých osmi na patnáct metrů a 15. října 2006 byla slavnostně otevřena.

    A proto nezůstaňme jen v klidu Bertina údolí a vydejme se ještě na ochoz této vyhlídky, odkud je nádherný výhled například na hrad Střekov a přilehlé vrchy labského údolí. Pokud by Vám ale tento kratší výlet zabral pouze dopolední čas, mohu navrhnout, abyste si cestu z Erbenovy vyhlídky směrem na nádraží zpestřili návštěvou zoologické zahrady. Pod dobětickým sídlištěm vás jistě ochotně kdokoliv nasměruje k hornímu vstupu do ústecké zoo. V té můžete pobýt, poobědvat, spřátelit se s říší zvířat, shlédnout lachtaní show či cvičení slonů a spodním vchodem pak vyrazit zpět na nádraží.

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-15 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde