Zobrazit ostatní články k městu

Novodobí hledači pokladů

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Jestliže máte rádi jak cestování, tak techniku a ještě k vám nedorazil fenomén geocaching (čti džíokešing), dovolte mi, abych vám ho představila.

    Když jsme byli malí, rodiče nám připravovali orientační hry. Po cestě nás čekaly nápovědy, kudy se ubírat dále a někdy dokonce i fáborky ukazující správný směr. Na konci pak čekala povětšinou sladká odměna. Jako dospělí zas vymýšlíme podobné hry pro své děti, aby se proběhly po čerstvém vzduchu, zažily trochu toho vzrušení z hledání, naučili se rozeznávat topol od lísky a večer nakonec spokojeně usnuly.

    Neříkejte, že se vám nikdy nezasteskne po honbě za pokladem? Jestliže ano, potom nám moderní technika a turisté „koumáci“ připravili příjemné oživení v podobě geocachingu.

O co se tedy jedná?

    O hledání pokladů ve spojení s technikou. Potřebujete k němu GPS (pakliže budete skalní zálesáci, vystačíte s kvalitní mapou opatřenou souřadnicovou sítí), mobilní telefon s technologií GPRS a jakýmkoliv operačním systémem (nebo alespoň podporou JAVA aplikací) a pevné boty.

    Představovat v dnešní době GPS je nošením dříví do lesa. Ovšem v případě, že tohle chytré zařízení na zjištění polohy prakticky kdekoliv na Zemi propojíte s mobilním telefonem podporujícím internetové služby a zaregistrujete se např. na stránkách www.geocaching.com, otevře se před vámi neuvěřitelný svět pokladů.

    Naprosto dostačující GPS modul s rozhraním bluetooth dnes pořídíte za cenu okolo dvou tisíc korun. Do mobilního telefonu pak jen stačí nahrát aplikaci pro komunikaci s GPS, což vám umožní poslat na domovskou stránku geocachingu souřadnice místa, kde se právě nacházíte. Systém vaši polohu porovná s databází cachí (pokladů) a pošle vám souřadnice blízkých cílů. Vám již pak stačí v součinnosti s GPS sledovat směr a vydat se za pokladem. Existuje i varianta hledání s turistickým GPS přístrojem, ovšem souřadnice vytipovaných cachí do něj musíte zadat ještě před výsadkem v terénu.

Jaká je odměna?

    Geocaching je postaven na poctivosti jednotlivých hráčů. Cache (poklad či schránka) je obyčejně vodě odolnou uzavíratelnou schránkou obsahující nějaký předmět či předměty. Jejich hodnota není nijak závratná. Jedná se řádově o desetikoruny. V cachi můžete najít například lístek do kina nebo sadu hliněných kuliček. Jestliže cache objevíte, je její obsah váš. Očekává se však, že na oplátku do cache vložíte nějaký předmět i vy, aby další nálezce byl za svou pouť za pokladem rovněž náležitě odměněn.

Kolik je cachí?

    Geocaching se poměrně uchytil a dnes se v naší malé zemičce nachází několik tisíc cachí, a to nejen na horách, ale i ve městech (sama jsem v dvoukilometrovém okolí svého bytu lokalizovala několik cachí).

Tak tedy směle do toho!

    Vybaveni GPS, telefonem a registrací na výše zmíněné stránce se můžete vydat na lov. Nezapomeňte si s sebou vzít malou cennost, kterou umístíme do „vykradené“ cache, přibalte také trochu toho nadšení a naspod baťůžku přiložte i něco dobrého, to abyste si zlepšili náladu v případě, že poprvé neuspějete.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.eu

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-29 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde