Zobrazit ostatní články k městu

Adventní zvyky a tradice

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Jako se pomalu, slaďounce a se zlatavým příslibem něčeho mimořádného táhne med přidávaný do voňavých vánočních perníčků, vlečou se dětem dny zbývající do Štědrého dne. Pocit radostného, ale tajemstvím opředeného prosince, na jehož konci přijde zázrak sice očekávaný, ale přesto stále znova udivující, je pro většinu dospělých již nenávratně ztracen v myšlenkách na velké nákupy, úklidy, přípravy a další zcela neduchovní činnosti, otravně spojené v našich myslích s představou Vánoc.

    V našich zemích, jejichž kulturní základy stojí na pilířích křesťanství, jsou vánoční svátky především oslavou narození Ježíše Krista, ale mnoho obyčejů doprovázejících tyto oslavy má své kořeny již v pohanských rituálech spojených se zimním slunovratem a návratem či znovuzrozením Slunce (známých i v jiných částech světa). Přesné datum Kristova narození není nikde uvedeno, ani známo, ale už asi od 4. - 5. stol.uznává západní církev jako den Ježíšova vtělení 25. prosinec, ve východní církvi se slaví jako den Spasitelova zjevení lidem 6. leden (u nás spojený s Třemi králi). Je zajímavé, že obě data korespondují s dobou oslav pohanských svátků, jejichž nahrazení svátky křesťanskými mělo významně pomoci k vymýcení pohanství a kristanizaci evropských zemí.

    V křesťanské tradici předchází oslavě narození Ježíše čtyřtýdenní adventní čas, jehož mezníkem vždy bývá neděle: každou adventní neděli pak symbolizuje jedna zapálená svíčka na adventním věnci, s přibývajícím světlem vzrůstá naděje. V tento čas slaví svůj svátek i řada významných světců. Tak hned 30. listopadu je to Ondřej, patron nevěst, jehož svátek vzbuzoval zájem především svobodných dívek, podobně jako následující 4. prosinec a svatá Barbora. Dodnes je s tímto dnem spojený zvyk nařezávání si větviček třešní. Ty se pak uloží doma do vázy a pokud do Štědrého dne vykvetou, může si šťastná panna chystat výbavu. V dřívějších dobách chodívaly v předvečer svátku svaté Barbory dívky - barborky, zahalené v bílém rouchu a s bíle nalíčeným obličejem po domech a obdarovávaly hodné děti malou laskominkou, zlobivé pak zaplakaly pod Barborčinou metlou. 6. prosince následuje významný svátek svatého Mikuláše, patrona rybářů a námořníků, ochránce před velkou vodou, oslavovaný taktéž v jeho předvečer. Jakmile se setmí, obchází tento kmet s dlouhým bílým fousem v biskupském plášti, doprovázen svými pomocníky andělem a čertem příbytky, kde čekají děti na svoje rozhřešení, které moudrý světec přečte ze své velké knihy, usměrňujíc nedočkavého čerta a následně podělí hodné děti drobnými sladkostmi. 13. prosince nám Lucie noci upije, a dne nepřidá. Ve starém, juliánském kalendáři připadal tento svátek na 23. prosinec a tajemné postavy - lucky měly v předvečer vánočních svátků překontrolovat, zda jsou domácnosti uklizené, v opačném případě měly hospodyně ztrestat. Konečně přichází vyvrcholení adventního času – 24. prosinec! Zvyků a rituálů spojených s tímto dnem je tolik, že si je necháme do příštího článku.

 

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-22 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde