Zobrazit ostatní články k městu

Vánoční města - Praha

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Ani letos to nebylo jiné. S přibližujícím se prosincem nás obchodníci prostřednictvím reklam začali přesvědčovat o tom, co je třeba udělat, abychom naplno a správně prožili vánoce a kterými dárky zaručeně musíme oslnit své blízké. Máte chuť nenechat se ovlivnit a udělat letos věci úplně jinak?

    Možná jste také nakupovali dárky již od srpna a proto se nyní nemusíte stresovat v přeplněných obchodech. Předvánoční úklid letos omezíte na minimum, pečením cukroví pověříte někoho, kdo na rozdíl od vás nechodí do zaměstnání a volné večery strávíte ve společnosti lidí, na které jste celý rok neměli čas. S bývalými kolegy posedíte u výtečné večeře nebo skleničky dobrého nápoje. Rodiče vezmete na vánoční trhy, děti na výlet a s kamarády si vyjdete třeba na koncert... Předvánoční Praha nabízí v tomto směru spoustu možností.

    Ulice města zaplavují každý den nejen davy nakupujících, ale také turistů, kteří přijeli z různých zemí, aby strávili pár dnů ve sváteční atmosféře starého a legendami opředeného města. Ulice i náměstí jsou stejně jako v jiných městech svátečně vyzdobeny. Ve spodní části Václavského náměstí stojí umělý stromeček a pod ním betlém, vyřezaný ze dřeva. Uzavírají tak uličku, vytvořenou z dřevěných stánků, ve kterých je možné zakoupit různé řemeslné výrobky, drobné dárečky, suvenýry nebo občerstvení. Z Václavského náměstí je vidět další stromeček, který stojí na Havelském náměstí. I pod ním je umístěn betlém a protože je na zemi, vidí na něj dobře i malé děti. Barevné postavičky se usmívají a celý výjev působí pozitivně, takže snadno přehlédnete, že jeden z oslíků je trochu přerostlý.

    Výzdoba Staroměstského náměstí působí poněkud chaoticky. Krásný vysoký smrk je natolik ověšen barevnými světly, že docela zanikla jeho přirozená krása a nabízí se otázka, zda by pro tyto účely nestačil stromek umělý. Ve čtyřech rozích náměstí stojí andělé, sestavení z drobných umělých svíček a troubí do světa radostnou zprávu o narození Ježíška. Ten leží v jesličkách pod stromem. Postavy dřevěného betléma jsou jen hrubě opracovány a tak příliš radostně nevypadají. V těsné blízkosti jsou umístěny dřevěné stánky s různým zbožím a i zde jsou nabízeny řemeslné výrobky, dárky, suvenýry a občerstvení. Výzdoba je laděna do červené a zelené barvy.

    Na III. nádvoří Pražského hradu bude ve dnech 22 a 23. 12. předveden „živý betlém“. Za zpěvu andělů přijdou k jesličkám ve Zlaté bráně katedrály Panna Marie a Josef. Od Býčího schodiště se přijdou poklonit pastýři a děvečky a od baziliky sv. Jiří Tři králové. Diváci mohou přijít s nimi a to ve 14 a 15,30 h.

    Pro návštěvníky je na Pražském hradě kromě výše zmíněného programu otevřen Starý královský palác – gotické podlaží, kde je expozice „Příběh Pražského hradu“, uvádějící dějiny od prehistorie po současnost. V obrazárně Pražského hradu je umístěna nejstarší sbírka obrazů v našich zemích. V budovách renesančních koníren je možné si prohlédnout díla dvorských umělců, starých mistrů německé a nizozemské renesance i středoevropského baroka. V Jízdárně Pražského hradu probíhá výstava tvorby Mikoláše Alše. V Tereziánském křídle Starého královského paláce probíhá výstava Pražský hrad ve fotografii 1939 – 1989. A jak jsem již zmiňovala v předchozím článku o betlémech, v atriu Nejvyššího purkrabství probíhá ve dnech 23.11 – 6.1. výstava betlémů, kde je představena současná tvorba i práce betlemářů v předchozích stoletích.

    Za betlémy je možné se vydat i do Betlémské kaple, kde od 30.11. do 2.1. probíhá 28. vánoční výstava, na které je vystaveno 200 betlémů z Čech i Slovenska.

    V koncertních sálech a kostelech je pro předvánoční čas připravena řada koncertů. Kromě toho se bude také od 14.12 konat 8. ročník mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby.

    Děti by mohl zaujmout program, který je pro ně každou sobotu připraven v zoologické zahradě. V posledních několika dnech (do 8.12.) bylo také možné si prohlédnout v Městské knihovně v Praze veřejné kreslení, které pořádá Marie Brožová v rámci svého projektu Obhajoba pastelky. Od 10.12 se výtvarnice stěhuje na Výstaviště v Holešovicích, kde do 16.12. pořádá výstavu svých obrazů plných fantazie. Ve stejném objektu Výstaviště proběhnou i vánoční trhy. A to je jen malý výčet akcí, které jsou pro měsíc prosinec v Praze připraveny.

 

Autor: Miloslava Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-12-10 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde