Zobrazit ostatní články k městu

Oslnivý lesk českých korunovačních klenotů

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Pokud se v těchto dnech chystáte nasát nejen jarní vzduch, ale i trochu historie, například při návštěvě sídla českých panovníků, čeká vás na Pražském hradě navíc jedna mimořádná událost – od 19. do 29. dubna 2008 budou totiž ve Vladislavském sále Starého královského paláce vystaveny české korunovační klenoty.

    Na přání samotného Karla IV. (které ovšem v průběhu věků nebylo vždy respektováno) se korunovační klenoty vystavují jen při zvláštních příležitostech a jen na Hradě. V minulém století se tak stalo pouze devětkrát, v tomto století je to po pěti letech druhá příležitost, konaná v rámci oslav 90. výročí vzniku Československa.

    Korunovační klenoty českých králů jsou od roku 1791 trvale uloženy na Pražském hradě v Korunní komoře v chrámu sv. Víta (vyjma textilií, které mají své speciální místo v klimatizovaném depozitáři sbírek Pražského hradu) a o jejich vystavení rozhoduje výhradně prezident republiky. Otevření železných dveří komory, která se nachází za kamenným portálem pod okny v kapli sv. Václava, a trezoru, v kterém jsou klenoty uloženy, však předpokládá, že bude odemknuto (jako v pohádce) všech sedm zámků, sedmi klíči, jež střeží sedm nejvýznamnějších představitelů země: prezident republiky (Václav Klaus), předseda vlády (Mirek Topolánek), arcibiskup pražský (kardinál Miloslav Vlk), předseda Senátu (Přemysl Sobotka), předseda Poslanecké sněmovny (Miloslav Vlček), probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta (biskup Václav Malý) a primátor hlavního města Prahy (Pavel Bém).

    Nejstarším kusem souboru korunovačních klenotů je koruna zasvěcená prvnímu patronu země sv. Václavu (Svatováclavská koruna), kterou si nechal ke své korunovaci v roce 1347 zhotovit Karel IV. Tento klenot, vyrobený z ryzího zlata (21-22 karátů), posázený drahými kameny a perlami a vážící takřka 2,5 kg nechával císař až do konce svého života upravovat a vylepšovat. Na jeho příkaz pak byla koruna trvale uložena ve Svatovítském chrámu. Ovšem ne na dlouho, neboť již jeho syn, Václav IV., nechal korunovační klenoty převézt na Karlštejn, ale i během následujících let, především těch politicky nestabilních, se často místo jejich úschovy měnilo, až doputovaly do Vídně. Teprve v již zmiňovaném roce 1791 vyslyšel císař Leopold II. žádost českých stavů o jejich navrácení do Prahy (a tehdy také vznikla tradice sedmi klíčů).

    Dalšími součástmi souboru korunovačních klenotů jsou královské žezlo (dlouhé 67 cm a vážící více než 1 kg) s ozdobnou, vykládanou hlavicí, jablko (o váze 780 g) s bohatou ornamentální výzdobou a latinským nápisem Hospodine, z tvé moci raduje se král a z pomoci tvé jásá a korunovační plášť (z vzácné hedvábné látky protknuté zlatým drátkem, tzv. zlatohlav), lemovaný po celém obvodu hermelínem, bílou zimní kožešinou hranostaje. Spolu s korunovačními klenoty bývá vystavován i korunovační kříž (z konce 14. století) a korunovační meč (ze 13. století) – ty jsou ovšem součástí chrámového pokladu.

    Letos se na výstavě nazvané České korunovační klenoty – symbol českých dějin uprostřed Evropy navíc objeví několik desítek dalších exponátů, které mají s historií korunovace českých králů souvislost. Výstava bude otevřena denně (ještě jednou připomínáme, že se jedná pouze o časově ohraničené období od 19. do 29. dubna 2008) od 9 do 17 hodin, vstupné se neplatí, ovšem kapacita návštěvníků bude s ohledem na citlivost vystavovaných předmětů omezena na zhruba 5000 návštěvníků za den. Navíc je nutno počítat s ohromným zájem a s tím spojenými nepříjemnostmi – až několikahodinovou frontou…


Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-17 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde