Zobrazit ostatní články k městu

Klíště – malý velký problém

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Ze své dovolené si kromě fotografií, zážitků či jiných upomínek můžeme přivézt i památku v podobě klíštěte. Tento cizopasník je sice malý, ale může nám způsobit velké problémy a vzpomínky na dovolenou hodně znepříjemnit. A přitom je někdy opravdu zbytečné mu cestu k naší nákaze tolik usnadňovat.

 

    Klíšťata jsou přenašeči především lymeské boreliózy a klíšťové encefalitidy. Datum přisátí klíštěte je vhodné si poznamenat pro případ dalších komplikací. Boreliózu mohou přenášet i komáři, ovádi, blechy a mouchy. Příznaky a průběh boreliózy má několik stádií. Mohou se také vyskytovat příznaky několika stádií zároveň. Po 1 - 2 týdnech od přisátí klíštěte se objeví velká zarudlá skvrna na kůži se středem v místě přisátí klíštěte. Postižený by měl ihned navštívit lékaře. Ten nasadí antibiotika. V tomto stádiu je nemoc dobře léčitelná. V dalších stádiích za 2 až 12 týdnů po přisátí klíštěte se mohou objevit značně proměnlivé bolesti. Dojít může k obrně lícního nervu, zánětu mozkových blan a mozku. Bolí klouby a svaly, často otékají kolenní klouby. Třetí stadium se objeví za několik měsíců až let. Projevuje se jako zánětlivé postižení kůže, zánět mozku, míchy či velkých kloubů. V těchto pozdějších stádiích už úspěšnost léčby klesá a mohou vznikat i trvalé následky. Očkovací látka proti borelióze bohužel neexistuje.

 

    Onemocnění klíšťovou encefalitidou se projeví po 1 - 2 týdenní inkubační době podobně jako chřipka - malátností, únavou, bolestí kloubů a svalů, horečkou. Po týdnu dochází obvykle k úlevě a za další 1 až 2 týdny nastupují příznaky postižení nervového systému - bolest hlavy doprovázená další horečkou, s poruchami hybnosti končetin apod. Konkrétní lék na nemoc neexistuje. Většina lidí se uzdraví, mohou však přetrvávat i trvalé následky (poruchy hybnosti, psychické poruchy apod.). Komplikace a závažný průběh jsou častější u dospělých než u dětí. Co je však dobrou zprávou, v případě tohoto onemocnění je možné preventivní očkování.

 

    Klíšťata se vyskytují i v nadmořských výškách kolem 1000 m n. m. K životu potřebují vlhko a teplo, suché léto jim nesvědčí. Nejaktivnější jsou proto od jara do podzimu, nejvíce pak obvykle od dubna do června. Nejvyšší výskyt hladových klíšťat je zaznamenán v květnu a červnu a dále v září. Nejrizikovější oblasti výstytu jsou listnaté a smíšené lesy, především na vyšší trávě prosluněných cest a mýtin.

 

    Jak se tedy vyvarovat nepříjemnostem? Je dobré se do přírody obléct do dlouhých kalhot i rukávů a pevných bot. Vhodnější je světlejší oblečení s hladkým povrchem, na kterém je klíště lépe vidět. Samozřejmostí by mělo být použití repelentu. Aplikován by měl být na oděv i na kůži. Oděv nebo např. stan je možné impregnovat insekticidy (látky ničící hmyz). K prevenci lze využít účinky vitamínu B1, který se z těla vylučuje kůží a jeho pach odpuzuje nejen klíšťata ale i komáry. Stačí si vzít 3x denně malou pilulku B-komplexu. Pokud již k přisátí klíštěte dojde, je potřeba jej odstranit co nejdříve. Místem výskytu na těle jsou nejčastěji teplá místa s měkkou kůží, nejčastěji krk, břicho, ale i nohy, ruce a hlava.

 

    Klíště se odstraňuje pomocí tupé pinzety, v žádném případě holýma rukama (kvůli nebezpečí infekce). Před manipulací s klíštětem místo vydezinfikujeme látkou na bázi jódu. Po 10-15 minutách klíště uchopíme do pinzety nebo smotku vaty co možná nejblíže hlavičky a bez velkého tlaku na jeho tělo klíště točením jedním směrem či viklavými pohyby uvolníme. Místo vpichu opět vydezinfikujeme. Pokud se nepodaří klíště dobře odstranit, navštivte lékaře.

 

    Jestliže nechcete nic ponechat náhodě a být informováni o výskytu a aktivitě klíšťat, navštivte stránky ČHMÚ, kde je k dispozici aktuální víkendová předpověď aktivity klíštěte na území ČR.

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-06-27 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde