Zobrazit ostatní články k městu

Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi, kdo je na světě nejlegračnější?

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Také vám ranní pohled do zrcadla připadá tak zoufalý? Spíše k pláči než k smíchu? Možná jste už ale zapomněli na fyziku a hodiny optiky… A na to, jaká kouzla se dají pomoc zrcadel a světla vytvořit!

    Chcete se zhlédnout zezadu, zepředu, shora, zboku, prostě ze všech myslitelných stran a ještě v několika odrazech najednou? Chcete vidět sami sebe jako vytáhlého hubeňoura, nebo si sami sebe prohlédnout jako vypasovaného pidimužíka a následně se těšit tím, jak dobře ve skutečnosti vypadáte? Chcete vidět, jak by vám slušely dlouhé nohy, či se zasmát nad svou obří hlavou a skřetím tělem? Tyto a množství dalších variant vám nabídnou různě zakřivená zrcadla v tzv. síních smíchu, které jsou spolu se zrcadlovými bludišti (či labyrinty) pouhopouze tři v celé republice.

    Nejznámější a nejstarší z nich se nachází v Praze na Petříně. Již samotná stavba, ve které se bludiště nachází, je velmi zajímavá. Je totiž napodobeninou někdejší vyšehradské gotické brány Špička a byla postavena v roce 1891 podle projektu arch. Wiehla jako pavilon Klubu českých turistů pro pražskou Jubilejní výstavu. Realizaci provedl pražský mistr tesař a stavitel Matěj Bílek a jména konkrétních řemeslníků, kteří na stavbě pracovali, jsou zvěčněna na korouhvičkách věžiček na střeše budovy. Před rokem 1893, kdy byla stavba přemístěna na Petřín, stávalo v blízkosti Průmyslového paláce. Tehdy se také ještě nejednalo o bludiště – vstupní expozici tvořilo kruhové panorama s dvaceti průzory, ve kterých se střídalo asi 100 stereoskopických diapozitivů zajímavých českých lokalit, následovala výstava turistické a publikační činnosti klubu a prezentace výrobků českých firem pro turisty. Po přestěhování pavilonu bylo v přední části vybudováno zřejmě po vzoru zrcadlového labyrintu ve vídeňském Prátru bludiště, které znesnadňuje cestu 31 zrcadly. Tzv. síň smíchu se 14 různě vypouklými a vydutými zrcadly baví své návštěvníky od roku 1911. Zcela původní atrakcí je pak tzv. diorama, obraz o rozloze 80 m² s plastickým popředím, dílo bratří Liebscherových, které ani v době plazmových obrazovek neztrácí svůj půvab – s dobovou autentičností znázorňuje boj Pražanů se Švédy na Karlově mostě v době třicetileté války.

    Petřínské bludiště má otevřeno: leden-březen: so-ne 10-17 hod., duben: po-ne 10-19 hod., květen-srpen: po-ne 10-22 hod., září: po-ne 10-19 hod., říjen: po-ne 10-18 hod., listopad-prosinec: 10-17 hod., základní vstupné činí 50 Kč.

    Protože se jedná o turisticky atraktivní místo, je nutno počítat v letních měsících a o víkendech s velkým množstvím návštěvníků, které kouzlo bludiště i deformujících zrcadel do značné míry pokazí.

    Petřínské bludiště si po dlouhá léta mohlo libovat ve své jedinečnosti, během posledních dvou let mu však rostou dva „konkurenti“. Jedním z nich je zrcadlové bludiště na Větruši. Před dvěma lety byl v rámci rekonstrukce objektu půvabného zámečku, tyčícího se na nad městem Ústí nad Labem, vybudován i pavilón, do něhož bylo pro pobavení návštěvníků umístěno zrcadlové bludiště se 14 rovnými a 12 pokřivenými zrcadly. V prostoru bludiště, které má otevřeno denně od 9 do 16 hod. a do něhož čítá základní vstupné 10 Kč, se pravidelně pořádají i různé umělecké výstavy.

    Posledním, resp. nejmladším, zato největším, a to dokonce v celoevropském měřítku, zrcadlovým bludištěm je Labyrint, který byl loni otevřen v libereckém zábavním komplexu Babylon. Expozice byla pojata vskutku velkoryse, a i když se na projektu pracovalo několik let, fakt, že je v Labyrintu nainstalováno 120 zrcadel, vyráží dech. Zdejší bludiště je rozděleno do čtyř částí – v první místnosti je nutno pokořit klasické zrcadlové bludiště, osvětlené ultrafialovým světlem, v druhé místnosti se návštěvníkům představují různé optické klamy, třetí místnost tvoří křišťálové bludiště a čtvrtou místností se bloudí v naprosté tmě. Tato lákavá expozice, nacházející se v Nákupním městečku Centra Babylon Liberec je otevřena denně od 10 do 20 hod., osoby pod 100 cm mají vstup zdarma, osoby od 100 do 140 cm zaplatí 40 Kč a osoby nad 140 cm 80 Kč.

Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-23 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde