Zobrazit ostatní články k městu

Bruselský sen po 50 letech

Kraj: Hlavní město Praha

Okres:Hlavní město Praha

Město:Praha

    Půl století letos uplynulo od Světové výstavy Expo 58 v Bruselu, na níž tehdejší Československo slavilo ohromný úspěch, kterým o sobě dalo po dlouhých letech znovu vědět světu. Expozice pozapomenuté země za železnou oponou se na šesti tisících čtverečních metrů výstavní plochy těšila nebývalému zájmu návštěvníků a v celkovém hodnocení nakonec získala nejen třináct významných ocenění, ale i nejvyšší cenu – Zlatou hvězdu.

    Za tento mimořádný úspěch vděčila československá delegace především samotnému pavilonu, dílu uznávaných architektů Františku Cubra, Josefa Hrubého a Zdeňka Pokorného, kteří jej na svou dobu pojali převratně moderně, s použitím nové konstrukční technologie – ocelové kostry s hliníkovým pláštěm v kombinaci se skleněnými plochami a plastickými hmotami, ale i skvělému interiéru s originálně navrženým nábytkem a uměleckými i užitkovými předměty.

    Prvotřídní design zde prezentovaných výrobků pak udával trend doby po celá šedesátá léta. Součástí československého pavilonu byla i čtyřpatrová budova restaurace rovněž ocelové konstrukce, jejíž jednotlivá patra, propojená lehkým točitým schodištěm dekorovaným mozaikou, nabízela své pohostinství ve třech cenových kategoriích (od kavárny s cukrárnou přes plzeňskou restauraci až po exkluzivní francouzskou).

    Oba objekty – tzv. Bruselský pavilon a Bruselská restaurace – byly v roce 1960 přemístěny do Prahy, oba dalších 30 let sloužily svému původnímu účelu a oba postihl ne zcela dobrý konec. Slávu Bruselského pavilonu na pražském Výstavišti definitivně sežehly v roce 1991 plameny požáru, sláva Bruselské restaurace, situované do Letenských sadů, vzala za své s pádem komunismu. Vzhled budovy restaurace, která nebyla projektována s ohledem na dlouhodobé užívání, se od počátku v rámci adaptačních úprav značně měnil – instalace izolací pozměnila fasádu, každé druhé pevné okno bylo nahrazeno otevíracím, čímž se porušila kontinuální linie okenních rámů, v osmdesátých letech byly v horním patře instalovány tmavé okenní tabule. I přes drobné úpravy však stavba pomalu chátrala, osudovou se jí málem stala léta devadesátá, kdy stála zcela nevyužita a planě čekajíc na vyřešení postprivatizačních sporů a spekulací.

    V roce 2000 prošla rozsáhlou, diskutabilní rekonstrukcí, která zcela změnila interiér objektu, aby mohla sloužit administrativním účelům – dnes zde sídlí reklamní agentura Euro RSCG. Přestože tedy do značné míry sešlo z očí, neznamená nutně, že vymizelo i z mysli.

    Pamětníci mohou své vzpomínky oživit a mladší generace zase získat reálnou představu od 14. května do 21. září 2008 v Galerii hlavního města Prahy – Městské knihovně a následně od 20. listopadu 2008 do 1. března 2009 v Moravské galerii v Brně – Uměleckoprůmyslovém muzeu, kde bude probíhat unikátní výstava Bruselský sen – Československá účast na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu a životní styl 1. poloviny 60. let. Expozice je rozdělena do dvou částí – první přibližuje klima doby, atmosféru samotného Expa, představuje řadu dobových exponátů a autentických snímků, druhá část se soustřeďuje na životní styl šedesátých let, k vidění budou dobové filmy, ilustrativní dokumenty a připraven je i doprovodný program, přednášky, módní přehlídky či multimediální inscenace.


Autor: Karolína Tietjenová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-22 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde