Zobrazit ostatní články k městu

Vánoční města - České Budějovice

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:České Budějovice

Město:České Budějovice

    Tento týden se z Moravy přesuneme do Čech a navštívíme jihočeské město na soutoku řek Vltavy a Malše, které se na blížící vánoční svátky rozhodlo taktéž pilně připravit. Takže jestliže byste rádi našli místo, kde si odpočinout od pečení vánočního cukroví a tradičního vánočního úklidu, popřípadě nakoupili rodině dárky či nasáli do sebe vánoční i historickou atmosféru, České Budějovice jsou jedním z mála míst, které vám toto všechno poskytnou.

    Těšit se konkrétně můžete na tradiční vánoční trhy, které se konají ve dnech 15. – 21. prosince na náměstí Přemysla Otakara II. Další trhy, tentokrát řemeslné, se pořádají na radničním nádvoří od 17. do 20. prosince a jsou od 15 hodin doprovázeny vždy bohatým kulturním programem, v jehož „repertoáru“ nechybějí ani večerní divadelní představení pro děti. A aby toho nebylo málo, nakonec si České Budějovice pro vás připravily ještě akci pod názvem „Vánoce na starém městě a staročeská vánoční ulička“, která bude probíhat dne 16. prosince na Piaristickém náměstí od 10 do 17 hodin a kde si můžete nakoupit výrobky tradičního lidového umění (například vánoční ozdoby, perníčky, svíčky, keramiku, dřevořezby nebo lidové hračky) a občerstvit se pečenými kaštany, medovinou, svařeným vínem i horkým punčem. A jestliže vám doma stále ještě chybí například vánoční stromeček nebo jmelí, i ty zde dostanete koupit. Nakonec nebude chybět ani bohatý doprovodný kulturní program.

    Pro děti, které jsou vánočními trhy a nejrůznějším vánočním zbožím přesyceni, si České Budějovice nachystaly Vánoční tvůrčí dílny, které se budou konat ve dnech 17. – 20. prosince od 10 do 17 hodin v Radniční výstavní síni. Zde si budou moci vaše malé ratolesti samy zhotovit drobné dárečky nebo vánoční dekorace jako jsou například obrázky na skle, vánoční svícny nebo vánoční prostírání (samozřejmě pod vedením odborných lektorů). Vstup je na tuto akci zdarma.

    Ve městě se samozřejmě koná spousta dalších zajímavých akcí, ale bylo by škoda je vyjmenovávat a nenechat prostor pro prezentaci Českých Budějovic jako významného historického centra, které by bylo věčná škoda nenavštívit. To znamená, že jestliže se tentokrát do Českých Budějovic chystáte vypravit a nasávat zdejší vánoční atmosféru, určitě nezapomeňte na zhlédnutí některých zajímavých historických památek. Především si všimněte věží, jimž dominuje goticko-renesanční Černá věž, která v jarním, letních a podzimních funguje jako vyhlídka do okolí. Také můžete zavítat do Jihočeského muzea nebo navštívit Masné krámy, pivnici s několikasetletou historií, která letos znovu otevřela svůj legendární výčep a kde si lze například pochutnat na Budějovickém Budvaru.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-12-13 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde