Zobrazit ostatní články k městu

Pivovarská turistika jižních Čech

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:České Budějovice

Město:České Budějovice

    Když organizátoři dálkových pochodů své tratě plánují, většinou hledí, aby po trase byl nějaký ten vlídný výčep, ale hlavně, aby v něm právě v den pochodu měli otevřeno. Není to znakem počínajícího alkoholismu v řadách turistů, nýbrž jen známkou toho, že malé pivko na cestě během polykání kilometrů může být zdrojem minerálů.

    Jako dítěti cucajícímu limču po orazítkování propozic na kontrole mi nešlo na rozum, proč mi turističtí mazáci vykládají, že do takového pivka je dobré párkrát třepnout slánkou a doplnit tak vypocené soli a minerály. Dnes už vím, že to opravdu není od věci… Proč tedy nevyrazit rovnou na trasu pivovarů? Dnes kupříkladu těch jihočeských…

    V jihočeském kraji máte šanci objevit tohoto času osm fungujících pivovarů, minipivovarů či pivovarských dvorů. Začneme s představováním přeci jen u toho nejznámějšího z nich. Je jím Budějovický Budvar. Světově známá značka pivovaru založeného v roce 1895. Tradice vaření piva v Budějovicích však sahá až do 13.století. V meziválečném období prošel pivovar modernizací, vznikly zde artéské studně, zdroje vysoce kvalitní vody, která se spolupodílí na chuti Budvaru dodnes. V tomto pivovaru se točí nejen hektolitry piva, ale i spousta turistů. Každoročně prý kolem čtyřiceti tisíc nadšenců tohoto odvětví. Čeká tu na Vás kromě možnosti shlédnout samotnou výrobu piva i možnost chmelový nektar ochutnat v ležáckém sklepě a třeba i shlédnout multimediální expozici.

    Dalším varníkem piva v Budějovicích je Budějovický měšťanský pivovar, který taktéž vznikl v době, kdy bylo všem měšťanům uvnitř městských hradeb uděleno tzv. várečné právo.

    Když se přesuneme o kousek dál do Českého Krumlova, najdeme zde pivovar Eggenberg. Rozkvět pivovarnictví v tomto městě nastal za vlády Rožmberků. V předhradí byl vystaven nový pivovar a Jakub Krčín sem zavedl velmi kvalitní a nezávadnou vodu. V roce 1662 získali celé panství spolu s pivovarem Eggenbergové. Odbyt piva motivoval k rozšíření pivovaru a postupně k modernizaci. Po vymření rodu Eggenbergů zdědili jejich panství Schwarzenberkové. V době jejich držení byl pivovar největším v celém panství. Po druhé světové válce byl však vyvlastněn a fungoval jako státní podnik v rámci budějovických pivovarů. V roce 1991 zakoupila pivovar společnost Dionex, která ho provozuje i dnes a produkuje 5 druhů piva značky Eggenberg. I v tomto pivovaru můžete zavítat na prohlídku spojenou s degustací.

    Dalším městem na pivovarské trase může být Protivín a Městský pivovar Platan. Jeho historické budovy obklopuje rozsáhlý park. I tady historie započala ve stejných dobách jako u předešlých pivovarů, i tento několikrát změnil majitele a v r. 1711 přešel do držení Schwarzenberků. Roku 1902 nastává snad nejslavnější období, kdy pivo zdejších sládků putuje po Evropě i do Ameriky. A i tady bohužel dochází k fázi znárodnění. V současnosti chce nový soukromý vlastník navázat na vše dobré z tradice pivovaru a Platan se stává logem pivovaru i názvem všech vyráběných druhů piv.

    Že pivo je nektar si mnozí myslí. A ve Strakonicích tuplem, neboť zde právě plyne 350 let pivovaru Nektar. Pivo se ve Strakonicích vařilo ještě v dobách před udělením várečného práva v roce 1367. Různé zákazy vaření piva od vrchností, nutnost modernizovat, rozšířit prostory vzhledem k poptávce, to všechno vedlo k postupnému slučování výroby. V domě č. 47 byla za tímto účelem zřízena sladovna. Ta se postupně modernizovala. Nastal dlouhodobý rozvoj pivovaru. A díky tomu všemu dnes můžeme ochutnat například 12stupňového Strakonického dudáka.

    A znáte Pivovar Bohemia Regent? Najdete ho v Třeboni. Patří taktéž k nejstarším pivovarům. Svou dnešní podobu však pivovar dostává až v druhé polovině minulého století, kdy byl zcela přestavěn. V r. 1888 obdrželo třeboňské pivo diplom od belgického krále za kvalitní pivo. Až do konce války patřil pivovar taktéž Schwarzenberkům. Současným majitelem je Bohemia Regent. Obchodní název Regent je inspirován postavou Jakuba Krčína z Jelčan, který byl regentem v této oblasti a je stavitelskou legendou rybníků jihočeského kraje.

    Nedaleko Bechyně, v obci Dražíč, můžeme nahlédnout do krátké historie Pivovarského dvora Lipan. Byl uveden do provozu roku 1995 po rekonstrukci bývalého lihovaru. Pivo je zde čepováno přímo z tanků v přírodním stavu bez tepelné a chemické stabilizace, proto jej můžete ochutnat ve stejné podobě jako místní sládek.

    Dalším pivovarským dvorem je Zvíkov. Zde si dopřejte ochutnávku kvasnicového piva a k tomu zakousněte něco čerstvého pečiva či uzeniny z vlastní výroby dvora. Snahou tu je obnova ve vaření piva na hradě Zvíkov. Můžete jejich úsilí podpořit svou zastávkou a ochutnáním třeba kvasnicového piva značky Zlatá labuť nebo 14stupňového černého pivního moku.

    Historie všech jihočeských pivovarů je dlouhá, druhy piv jsou rozmanité. Každé má svou jiskru, svůj říz. Jedno je ale jisté. Pokud byste chtěli absolvovat tuhle pivovarskou turistiku v jediném víkendu a „ochutnat všechny nabízené zážitky“, tak to bych se musela rozloučit snad jen heslem sládků „Dej bůh štěstí!“…ovšem myšleno v jiném kontextu :o).


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde