Zobrazit ostatní články k městu

Jihočeská Mekka alchymistů a čarodějů

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Český Krumlov

Město:Český Krumlov

    Český Krumlov zná snad každý z vás a není nutné jej nějak zvláště představovat. Malebné uličky, krásný zámek na řekou Vltavou a spousty památek. To je jedna stránka tohoto krásného historického města. Já vám chci ovšem ukázat i jeho méně známou tvář. Tu, která je zahalena dávnou dobou, není tolik patrná a nese v sobě pečeť magie a tajných vědění.

    Starý hrad Vítkovců se za pána Viléma z Rožmberka stal hned po Praze nejvýznamnějším sídelním centrem alchymistů, mágů a čarodějů všeho druhu. Vilém se často rád chlubil nejen svým majetkem, ale i tím, že vydal na alchymii více než sám císař Rudolf II. V temných laboratořích pracoval například i Antonín Michal z Ebersbachu, vězněný později Petrem Vokem v bráně zámku, kde také nakonec zemřel. V křížové chodbě minoritského kláštera se dochoval i jeho kamenný náhrobek z roku 1593. V Krumlově mu také patřil dům čp. 77, pro který je typický jeho kamenný portál. Dodnes se traduje, že duše tohoto alchymisty se v tomto domě zjevuje i v dnešní době a stále nad něčím bádá a mumlá magické formule a zaříkávadla.

    To však není jediný přízrak spojovaný s tímto městem. Je tu i legendární Bílá paní rožmberská. Podle zápisu Viléma Slavaty, říšského kancléře, se bílá paní zjevovala nejen když někdo z rožmberského rodu měl zemřít, ale také když se měl narodit nebo slavit svatbu. V prvním případě byla spatřena v černých rukavicích, jako znamení smrti a smutku, ve druhém s bílými, znamením radosti. Bílá paní se má též zjevovat v dnešním hotelu Růže, bývalé jezuitské koleji.

    Když zavítáte na zámek, což jistě učiníte, povšimněte si na druhém nádvoří zvláštní hermetické symboliky. Jsou zde mytologické, alegorické a biblické fresky. Je zde možné spatřit i cyklus planet. Na nároží ulic Na louži a Široké stojí bývalý dům Jakuba Krčína z Jelčan, který je vyzdobený malbami iluzivních oken a postav z roku 1570. Zcela jistě nejzvláštnější a nejtajemnější dům se pak nachází na samotném Latránu. Jde o nárožní dům. Fresky představují deset proměn lidského života od batolete až po starce. Prý se zde zastavuje čas a lidé, kteří sem vstoupí, mají najednou pocit, že je neustále někdo pozoruje. Alchymistické symboly a pece naopak naleznete na domě v Klášterní ulici a pokud vás nebudou bolet nohy, zajděte do areálu minoritského kláštera. Na jeho nádvoří je rajská zahrada s kapiličkou v níž se nachází soška Černá Matky boží z poloviny 17. století.

    Český Krumlov má ještě jeden svůj přízrak, který se tu zjevuje. Je jím syn Rudolfa II.- Julian, kterého měl s dcerou antikváře Strady. Šílený mladík tu zabil svou milenku, dceru lazebníka a mrtvolu rozřezal podle rituálu na kusy. Potom uspořádal smuteční obřad. Podle zpráv byl za tento hanebný čin zardoušen démonem, kterého sám často uctíval. Po své smrti byl celý zčernalý a z nosu se mu řinula krev. Je pochován na bývalém hřbitově nedaleko kostela Božího těla a Zvěstování Panny Marie. Jeho duch však nenašel klidu a je možné jej spatřit v noci, jak bloudí kolem svého hrobu.


Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-26 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde