Zobrazit ostatní články k městu

Blanský les u Českého Krumlova

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Český Krumlov

Město:Český Krumlov

    Snad je to právě probíhající Pražské jaro, které mi připomnělo Vltavu Bedřicha Smetany. Jeho hudební vyprávění o proměnách této „národní“ řeky. A tak jsem si dovolila navrhnout výpravu proti jejímu proudu. Tentokrát jsme si vyrazili na kola. Třeba se necháte inspirovat a do svého jarního programu zařadíte cyklistickou projížďku přes Blanský les.

    Cesta, kterou jsme absolvovali a kterou Vám doporučuji, začíná poněkud lenivě. A to vývozem kol a našich maličkostí lanovkou na vrchol Kleti, který dominuje oblasti Blanského lesa a dosahuje 1083 m n. m. Pak už osedláte své dvoukolé Šemíky a vyrazíte po žluté značce podél Křemžského potoka. Následuje pro zahřátí stoupáček od obce Horní Moučka, který Vás zavede až na křižovatku s červeným značením.

    Jelikož jsme byli teprve v jarních rozjezdech, tak jsme po zelené dál nepokračovali. Z minulých let si totiž pamatujeme, že je to poněkud náročnější výjezd na vrchol, byť kratší. My jsme si zvolili trošku lázeňštější tempo pokračující po výchozí žluté jen mírným stoupáním, avšak o něco delší cestou. I tak jsme byli rádi, že nás čekala siesta na vrcholu s kamennou rozhlednou vysokou 35 metrů, hvězdárnou a hospůdkou.

    Po odpočinku a výhledech jsme posíleni na duchu zvolili hrdinně barvu zelenou pro další trasu, ovšem směrem dolů:o), a to do Českého Krumlova. Ačkoliv je Krumlov nádherné město a rozhodně ho každému doporučím k zastavení a prohlídce, nebyl naším konečným cílem. Pokračovali jsme po červené přes vodáckou Zlatou Korunu a dál po modré do Boršova, abychom se zase vrátili k červenému značení. Tahle barva nás už zavedla do společnosti Vltavy. Proti proudu jsme se jízdou těšili její společností. Ale na téhle stezce Vás nepotká jen „samá voda“. Přinese Vám do cesty například zříceninu hradu Dívčí kámen či Třísovské opidum. Obě místa určitě stojí za krátkou zastávku.

    V nohách už jsme ale měli poměrně dost kilometrů, opravdu to není výlet pro malé cipísky na prvních kolech, a tak jsme se vrátili po žluté značce do Holubova a pak už jsme si to po silnici namířili zpět o Kremže. Pakliže budete mít štěstí a octnete se v osamělé společnosti Vltavy v nějaké její zátočině, určitě zjistíte, že voda mluví, šeptá a zpívá. Třeba uslyšíte svou vlastní skladbu. A kdyby přeci jen ne, tak Vám přijde vhod alespoň drobné zchlazení namožených lýtek.


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz
Foto: Libor Sváček - www.blanskyles.ochranaprirody.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-14 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde