Zobrazit ostatní články k městu

Jak poprvé na vodu

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Český Krumlov

Město:Vyšší Brod

    Teplé slunečné dny lákají ke zchlazení a někdo možná zvažuje, že by poprvé vyrazil na vodu. Pokud nemá dotyčný člověk, respektive minimálně dvojice, zatím žádné zkušenosti, na vodě nikdy nebyli, mají před sebou několik otázek jak se zařídit a postupovat, aby splavení řeky dopadlo zdárně.

 

    Na začátku rozhodování je zřejmě výběr vhodné řeky a konkrétní trasy. Pro začínajícího vodáka je ideální slunečné počasí a klidná mělká řeka. Při hledání trasy dejte na zkušenější vodáky, cestu si naplánujte a prohlédněte podle vodácké mapy a průvodce, kde jsou vyznačeny nebezpečné úseky, ale také vhodné trasy. Náročnost řek se dělí podle obtížnosti na několik stupňů. Přehled řek se stupni jejich obtížnosti i kilometráží udávájí vodácké mapy či specializované webové stránky , ale přesto je potřeba vzít v úvahu také aktuální sjízdnost řek .

 

    Nejpodstatnější otázka ale teprve přichází. Kde vzít loď? A jakou si vybrat? Málokdo si na svoji první vodu bude pořizovat vlastní loď. Naštěstí existuje spousta půjčoven, kde kromě lodi obdržíte i další rady, cenné informace a doporučení na cestu. Na výběr je několik typů lodí. Kánoe typu Vydra není nejvhodnější pro začátečníky, protože byla původně určena pro slalomové sjíždění divoké řeky a tomu odpovídají její jízdní vlastnosti, nevyhovuje jí klidná voda, na kterou se začátečník chystá. Daleko vhodnější je nafukovací kánoe typu Pálava. Je stabilnější a nehrozí tak časté nehody. Pro větší partu může být zajímavý také raft. I s gumovým člunem se sice lze zvrhnout, ale na klidné řece malá koupel stmelí kolektiv a o zážitky není ani na raftu nouze.

 

    Z kvalitní půjčovny by se ale nemělo odejít pouze s lodí a pádly. Určitě budete potřebovat lodní pytle či vodotěsné sudy a plovací vesty. Plovací vesta by se neměla podceňovat. Když jen neležela na dně lodi a byla správně použita, zachránila již spoustu lidských životů. V případě, že plavidlem bude mnohem méně stabilní kajak, je potřebná helma, která má za úkol chránit před úrazy o dno.

 

    Co se týče dalšího vybavení, průvodcem na cestě by měla být vodácká mapa konkrétní řeky, se kterou je potřeba se před cestou seznámit, a nečekat, kam voda člun zanese. Nutné je mít s sebou samozřejmě vodotěsně zabalené náhradní oblečení. Pokud dojde k „cvaknutí“ a posádka se nechtěně vykoupe, není dobré, pokud to není nevyhnutelné, ihned se převlékat. K nehodě může dojít ještě několikrát a není příjemné mít všechny věci večer mokré. Výběr oblečení na vodu je často podceňován. Mělo by být sportovní, které co nejméně nasákne vodu. Nejhorší službu prokáží džíny a silné vlněné svetry. Zapomenout by se nemělo na lehkou pokrývku hlavy kvůli intenzivnímu slunečnímu záření. S tím souvisí také sluneční brýle a opalovací krém. Potřebná je na lodi i obuv, nejlépe velmi prodyšná, ale s pevnou podrážkou, jelikož i vodák je často nucen projít vodou a dno řeky pro bosé nohy není zrovna nejideálnější a nejbezpečnější.

 

    Pokud si nováčci na vodě příliš nevěří, ale chtějí plavbu absolvovat v co největší pohodě a co nejbezpečněji, mohou se přidat k nějaké zkušené skupince přátel, absolvovat vodácký výlet se zkušeným průvodcem nebo s cestovní kanceláří.

 

    I na samotné cestě je dobré se držet několika pravidel. Především nepřeceňovat své síly a udělat vše v zájmu bezpečnosti. Při cestě pozor na překážky jakou jsou jezy, keře, kmeny stromů. V případě jakýchkoliv pochybností o splavení je vždy lepší loď přenést. Během plavby by neměl být z lodi volně spuštěn jakýkoliv provaz, lanko apod. V případě zvrhnutí je nebezpečné se lodi stavět do cesty. I na vodě platí, že pod vlivem alkoholu se „řídit“ nemá a nevyplácí. Ve výbavě vodáka nesmí chybět lékarnička alespoň se základním vybavením.

 

    Spoustu dalších rad před cestou i během cesty jistě rádi sdělí zkušení vodáci, provozovatelé půjčoven lodí nebo pracovníci ve specializovaných cestovních kancelářích. Pokud se na vodu opravdu vypravíte, nezbývá než popřát hodně štěstí, dobré počasí a šťastnou plavbu!

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-07-23 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde