Zobrazit ostatní články k městu

Nejkrásnější české Betlémy

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Jindřichův Hradec

Město:Jindřichův Hradec

Nezdá se vám, že současné pojetí vánoc poněkud vybočuje z původní tradice a pomalu se nám vytrácí nejen jejich kouzelná atmosféra, ale i povědomí o tom, proč je vlastně slavíme? Pojďme se na chvíli ohlédnout do historie a připomenout si, kde a proč vzniklo například stavění betlémů.

Konkrétní údaje o narození Krista jsou v pramenech velmi neurčité. Papež Liberius vyhlásil v roce 336 n. l. dnem Ježíšova narození 25. prosinec. Pomocí výtvarných prostředků je narození Krista zobrazováno od 3. století. V této době byl ztvárněn pouze ležící Ježíšek u kterého stojí osel a vůl. Později byla zobrazována i Marie a nakonec i Josef, mágové a pastýři. O první scénické předvedení betlémské události se pokusil v roce 1223 František z Assisi. V italské Umbrii postavil v jeskyni jesle se senem a nechal přivést osla a vola. Na tomto místě se sloužila mše, která vyvolala u přítomného shromáždění velký ohlas a opakovala se pak každý rok i po Františkově smrti.

Nejstarší zmínka o betlému u nás je z roku 1560. Zvyk stavění betlémů v kostelech přinesli zřejmě jezuité a františkáni. Největší rozkvět nastal v době baroka. Za vlády Josefa II. ( kolem roku 1780 ) byly betlémy v kostelech zakázány a proto si je šlechtici a měšťané začali pořizovat domů a následně je začali vytvářet i lidé v chalupách. Zákazy Josefa II. tak paradoxně znamenaly vznik betlemářství v Čechách.

Lidové betlémy se až do konce 19. století neprodávaly. Dědily se v rodině jako cenná památka. Výjimkou byla Příbram a Králicko, kde se výrobou figurek živily celé rodiny. Od konce 20. stol. jsou pořádány výstavy betlémů historických i současných, vyrobených z nejrůznějších materiálů. Betlémy kostelní dodržují obvykle základní sestavu – svatá rodina je doplněna pastýři s ovečkami, volem a oslem. K jesličkám jdou tři králové (někdy s doprovodem) a nad chlévem je umístěn anděl. Lidové betlémy jsou většinou doplněny podle lokální tradice jednotlivými figurkami, které představují různé činnosti. Bývají to pastýři, muzikanti, nebo postavičky nesoucí různé dárky. Takové typy figurek zřejmě v betlémech za hranicemi naší vlasti nenajdete.

Jeden z nejkrásnějších betlémů na světě byl vytvořen v Třebechovicích pod Orebem. Celých 40 let ho vyráběli Josef Probošt (autor nápadu), Josef Kapucián (pomocník) a Josef Friml (autor mechanických součástí). Rozměry betlému jsou 7 x 3,20 x 2,70 m. Zobrazuje příběhy od narození Krista až do zmrtvýchvstání. Na 7 terasách je představen také každodenní život obyčejných lidí. Dílo obsahuje celkem 300 figurek a většina se pohybuje. Původně byly do pohybu uváděny klikou, od roku 1935 je pohání malý elektromotor. V roce 1967 byl betlém prezentován na Světové výstavě v Montrealu, kde si ho prohlédlo přes 8 mil. lidí.

Betlémy vyřezávali lidé také v oblasti Krkonoš. Nejkrásnější krkonošský mechanický betlém má přes 350 figurek a je umístěn v jilemnickém muzeu. Zobrazuje nejen příběh narození Ježíše, ale i různá řemesla a hrací strojek vyhrává krkonošské koledy. Autorem byl ředitel Dívčí měšťanské školy Jáchym Metelka.

Příbramské betlémy znamenaly pro celé rodiny na konci 19. stol. možnost obživy. Poptávka po figurkách byla tak velká, že je nestačili vyrábět ze dřeva. Začali používat hmotu ze žitné mouky, klihové vody, bukových pilin a sádry. Připravené těsto namačkali do forem a po zaschnutí vyklopili a namalovali. Tyto figurky ale neměly velkou životnost.

V Ústí nad Orlicí byly figurky malovány klihovými barvami na lepenku. I zde se uplatnily lokální zvyklosti a daly betlémům zcela osobitou tvář. Příběh bývá zasazen do krajiny a má množství obměnitelných figurek, aby bylo možné např. 5. ledna předělat scénu na oslavu příchodu tří králů.

Za pozornost stojí také Krýzovy jesličky. Jejich autor Tomáš Krýza je tvořil 60 let. Dílo obsahuje 1398 figurek, z toho 133 se pohybuje. Jsou vyrobeny z kašírovací hmoty (mouka, piliny, sádra a klíh) nebo ze dřeva. Od roku 1998 jsou jesličky zapsány v Guinnesově knize rekordů jako největší mechanický betlém na světě. Od roku 1935 jsou umístěny v muzeu v Jindřichově Hradci.

V některých lokalitách se tradice výroby betlémů zachovala dodnes. Při výrobě nových betlémů je nejpoužívanějším materiálem dřevo, které výtvarníci obvykle nebarví. Ve vyobrazení ubylo architektonických prvků, ale přibylo osobitosti. Novodobým jevem jsou také pouliční betlémy. Bývají v životní velikosti, stavějí se na náměstí, často pod ozdobeným stromem. První byl postaven v roce 1992 na Ovocném trhu v Praze a byl doplněn živými zvířaty. Za zmínku rozhodně stojí i betlém z Nového města nad Metují, který obsahuje 50 figur cca 2m vysokých.

A na závěr mám pro vás ještě tip na výlet do Prahy: Ve dnech 24.11. – 14.1. probíhá Vánoční výstava betlémů v Jiřské ulici v budově Nejvyššího purkrabství. Expozice obsahuje 40 historických i současných betlémů a vytváří průřez tvorbou v různých epochách.

 

Autor: Miloslava Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-11-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde