Zobrazit ostatní články k městu

Výlet úzkokolejkou

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Jindřichův Hradec

Město:Jindřichův Hradec

    Úzkolejka z Obrataně přes Jindřichův Hradec až do Nové Bystřice je jako lano, na které můžete navěsit podle libosti zajímavé výlety krajinou České Kanady. Idylka na úzkorozchodném nádraží je téměř pohádková. Náhle se z tlampače rozhlasu ozve hlášení: "Na úzkokolejném nádraží před nádražní budovou nastupujte do osobního vlaku do Lovětína, Nové Včelnice, Kamenice nad Lipou, Chválkova, Černovic, Křeče, Obrataně ..."

 

Nastupovat a jedeme

 

    Nejdelší úzkokolejná dráha u nás je sama o sobě populární především kvůli jízdám s parní lokomotivou. Vláček jede pomalu, čtyřicet šest kilometrů z Obrataně do Hradce trvá přes dvě hodiny, ale můžete si zase dobře prohlédnout krajinu. Pokud prší, nemusíte vystupovat, pokud je hezky, můžete si vybrat kteroukoli stanici, kde po domluvě s průvodčím jízdu přerušíte, prohlédnete si okolí a pokračujete dalším spojem. Turisticky atraktivnější je asi nejjižnější část úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice, zvlášť pak její bezprostřední okolí. Rybník Osika, obec Klášter a nedaleký hrad Landštejn jsou opravdu hezká místa, ale v posledních letech je tu o prázdninách tolik lidí, že půvab opuštěného kraje mizí v hluku turistického ruchu.

 

    Proto vám nabízím jednu z cest, kde ještě tolik lidí není a je tu krásný klid a pohoda. Můžete například vystoupit ve stanici Včelička, kde je pravděpodobně nejhezčí nádraží na celé trase, a po modré turistické značce dojdete do Kamenice nad Lipou, kde je hned u náměstí cukrárna. Značka pokračuje okolo zámku parkem, podél potoka, až ke dvěma rybníkům a lesní hájovně Johanka. Podobných výletů si můžete podle svého vkusu naplánovat kolik chcete, záleží jen na vás, chcete-li se podél trati vydat lesem, po polních cestách nebo k rybníku. Česká Kanada nabízí od každého trochu.

 

    Jízdenky je dobré kupovat přímo ve vlaku, protože úzkokolejku neprovozují České dráhy, a pokud si jízdenku koupíte v pokladně českých drah, zaplatíte za ni dvakrát tolik.

 

    Vlak jede asi čtyřicítkou podél řeky Nežárky. Netrvá to dlouho a vyjedete z lesa a za přejezdem vjedete do staničky s poetickým názvem Lovětín. Přímo z nádraží se vine modrá turistická značka na asi 10 km vzdálený zámek Červená Lhota, vedoucí také přes vrch Čertův kámen s nadmořskou výškou 659 m. n. m. Stanička Lovětín si zaslouží vaši pozornost ještě z jednoho důvodu. Kdo pozorně sledoval koleje, viděl, že jedna z nich mizí kdesi v lese po pravé straně. Je to bývalá vlečka, kam až do poloviny osmdesátých let jezdily vagóny s kaolinem, křídou a jinými surovinami pro nedalekou továrnu na keramiku. Kousek před zastávkou v Nekrasíně vjedete na ocelový most přes státní silnici do Pelhřimova. Kousek vlevo vás jistě zaujme opuštěný most, který jako by byl železniční. Není to jen zdání, je to původní most, dnes již opuštěného a v souvislosti s výstavbou obchvatu přeloženého úseku. Právě u tohoto mostku došlo v roce 1944 k tragédii. V prosinci 1944, kdy byly útoky amerických hloubkařů stále častější, nedbala vlakové četa varování amerického letce a vlak spolu s cestujícími neopustila. Hloubkař na vlak zaútočil a výsledkem byl prostřílený kotel lokomotivy U 47.001 a mrtvý topič. Tuto událost dnes připomíná už jen malý pomníček nedaleko nekrasínské zastávky přemístěný sem od dnes opuštěného mostku.

 

    Jak jsem vás už upozorňoval za návštěvu stojí i malebné městečko Kamenice nad Lipou. Jde o staré město, založené již ve 13. století, které svůj přídomek získalo v 18. století podle prastaré, dodnes rostoucí lípy v zámeckém parku. Město se pyšní renesančním zámkem, původně hradem (přestavěným kolem roku 1450) s věží nad vstupní branou z roku 1744. Ve městě samém jsou také patrné zbytky původního opevnění z 15. století. Za zmínku stojí též zdejší vlastivědné muzeum, které schraňuje mimo jiné spoustu dokumentů vztahujících se ke stavbě úzkokolejky. V okolí města najdete velmi pěkné koupání, připraveny jsou i cyklistické trasy a v zimě je k dispozici také lyžařský vlek. Pokud budete mít hlad, tak doporučuji příjemnou Hospůdka V podzámčí s výbornou kuchyní. Po jídle bych doporučoval návštěvu Kostela všech svatých, který byl založen počátkem 13.století a v 15. a 16. století prošel řadou stavebních změn. Skvostné náhrobní kameny na vnějších zdech kostela (dříve v kostelní dlažbě) pocházejí z 16. a 17. století. Roku 1758 nechala Marie Terezie z Golčů namalovat obraz pro hlavní oltář v kostele.

 

Pokračujeme dál cestou necestou

 

    Cesta úzkokolejkou, která vede překrásnou krajinou vás přivede až do lázní Černovice. Ty jsou městem vpravdě historickým, neboť na město byly povýšeny již před rokem 1323, o vývoj se pak zasloužili především Rožmberkové, jejichž pětilistá růže je v městském znaku. Největší dominantou města je opravená městská věž vedle bývalé radnice a také pozdně barokní zámek s klasicistními úpravami, ve kterém je dnes umístěn ústav sociální péče pro mládež. Opomenout nelze též černovickou oboru založenou v roce 1830 ve stylu anglického parku. Město je východiskem značených turistických cest na blízkou západně ležící zříceninu hradu Choustník nebo na blízký kopec Svidník (740 m. n. m.) s bohužel uzavřenou rozhlednou. Když budete pokračovat na trase dál, s houkáním vás vlak přiveze do zastávky Sudkův Důl. I v tak malé obci, jako je Sudkův Důl, můžeme najít velkou zajímavost. Je jí zachovalá vodní věžová tvrz z 15. století po jejíž návštěvě můžete pokračovat malebným Josafatským údolím do Hrobů a Chýnova. Zatáčkami mezi poli pak vláček zdolá poslední kilometry své cesty do Obrataně. Nedaleko odsud, při cestě například na hrad Kámen, můžeme navštívit ještě jednu zajímavost. Je jí soukromé muzeum izolátorů a elektrovodné techniky, které se nachází ve mlýně u rybníka Dvořiště. Návštěvy nebudete rozhodně litovat.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-09-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde