Zobrazit ostatní články k městu

Okóólo Třéébóně... a v Třeboni

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Jindřichův Hradec

Město:Třeboň

    Chcete-li vidět během sobotního výletu celý Svět, tak asi jedinou šancí je naplánovat si výlet do Třeboně. A možná objevíte nejen Svět, ale i Rožmberk, Bezdrev, Dvořiště, Dehtář, Horusický rybník, Velký Tisý, Záblatský, Staňkovský či rybník Velká Holná. Tyto rybníky patří k největším jihočeským rybníkům, k nimž Vás cesta do Třeboně může dovést. Ale pokud se chceme držet původního záměru celého Světa, musíme vyrazit z třeboňského náměstí po červené značce, která nás dovede na hráz rybníka tohoto jména.

    Mě samotnou hráz přitahuje snad pro tu sílu dubů, které její kostrou prorostly za téměř 400 let od svého vysázení. Který z nich asi býval oblíbencem Jakuba Krčína z Jelčan, muže stojícího v čele třeboňského hospodářství v období slavné éry vzniku těchto vodních jihočeských pokladů? Tahle hráz nás ale nevrhne jen do ráje "značkových" kapříků, ale pokud za ní odbočíme vpravo, dovede nás souběžně s rybníkem až k Schwarzenberské hrobce v podobě novogotické centrální kaple. Hrobka je přístupná během turistické sezóny. Cesta od hrobky nás nasměruje až k vyobrazení Viléma z Rožmberka s dvěma manželkami na stěně kostelíku sv. Jiljí.

    Pak už se dočkáme pláže. Pokud se octneme v těchto končinách pro koupání v nevhodnou dobu nebo pokud nejsme zrovna vodomily, tak náš výlet tady rozhodně končit nemusí. Můžeme pokračovat po naučné stezce kolem rybníka Svět a obloukem se vrátit k výchozímu bodu, tj. na náměstí.

    Třeboň je městskou památkovou rezervací. Na náměstí Vás jistě zaujmou městské domy s podloubím. Zkuste najít třeba dům U bílého koníčka nebo dům, který patřil Štěpánkovi Netolickému, který vybudoval Zlatou stoku protékající pod hradbami. Zlatá stoka dokončená roku 1520 odvodnila močály a spojila některá vodní díla.

    Jestli pohled na rybník svět podnítí Vaši zvědavost či spíše zvídavost, můžete navštívit stálou expozici o historii města a rybníkářství v kraji na zdejším zámku. Jsou zde i zpřístupněny místnosti, které obývali samotní Rožmberci. Třeba tu potkáte i samotného Petra Voka. Toho, který se za svého života setkal s anglickou královnou Alžbětou I. Toho, který byl posledním Rožmberkem a miloval svůj kraj natolik, že rodinný poklad proměnil v mince a vyplatil pasovskou armádu, aby přestala drancovat Český Krumlov a okolí. Možná tedy zachránil i část památek a ty teď mohou být cílem třeba našeho příštího výletu. A dokonce nejen že kus kraje zachránil, ale pár jeho součástí sám založil. Kupříkladu šestihaktarový park, který je veřejnosti přístupný každý den od ranního kuropění v šest do osmé hodiny večer. A jistě by se toho našlo ještě mnohem více. Stačí se tedy rozhodnout, jestli některý výlet naplánujete do třeboňského kraje. Já vřele doporučuji!

 

Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-05 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde