Zobrazit ostatní články k městu

Za koupáním a poznáním

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Jindřichův Hradec

Město:Třeboň

    Léto se krátí, prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a najednou možná zjistíte, že jste toho zatím moc nestihli zažít, vidět, zkrátka podniknout. Pokud byste chtěli spojit několik turistických aktivit najednou, je tu jeden malý tip. Svezete se vlakem, pojedete na kole, stihnete se vykoupat a cestou ještě potkáte a uvidíte pár zajímavých míst. Krajem zaslíbeným jak pro jízdu na kole, tak i koupání jsou jistě jižní Čechy.

 

    Konkrétních míst, která by stála zato navštívit je bezpočet, my zde nabídneme cestu s využitím kola, která může mít několik variant podle nálady, času a sil cyklistů. Výchozím bodem je město Veselí nad Lužnicí, ležící na trase Tábor – České Budějovice. Pokud vyrazíte z Prahy vlakem (samozřejmě kolo a popřípadě plavky s sebou), do Veselí dorazíte zhruba za 2 hodiny. Jižní Čechy neutají svou husitskou minulost, ve městě stojí zato si prohlédnout renesanční radnici či renesanční budovu Weisova domu s husitským muzeem uvnitř. Pokud chcete raději cestovat dál na kole, na jižním okraji Veselí se napojíte na naučnou stezku Veselské pískovny. A to se již pomalu dostáváte do míst s ojedinělými zatopenými pískovými lomy, které jsou jako stvořené pro koupání. Voda je v lomech čistá, pláže rozlehlé. Jako jednu z několika v okolí nabízíme pískovnu u Vlkova. Nutno poznamenat, že pískovna je i oblíbeným místem nudistů, kteří zde mají svá neoficiální vyhrazená území. Čili pokud s sebou plavky nemáte a necítíte zábrany, ani tehdy koupání nic nebrání. Nedaleko železniční trati se nachází přírodní rezervace Písečný přesyp u obce Vlkov. Je to jedno z mála míst v republice s písečnými dunami. Ovšem pozor – na tyto plochy je vstup zakázán. Samotná vesnička Vlkov je oázou klidu, ideální právě pro výlety na kole a koupání. Po osvěžující koupeli se nabízí cesta za poznáním i historických krás.

 

    Z kraje obce Vlkov se vydejte po žluté turistické stezce kolem písečného přesypu u Vlkova a zatopené pískovny přes Val do Hamru. Na konci vsi Hamr, přímo nad Nežárkou, je k vidění tvrz z konce 15. století, která byla později renesančně přestavěna. Přejedete přes Nežárku a vydáte se po asfaltce kolem dalších vodních ploch k hájovně Baldinka. Na chvíli se po silničce napojíte na žlutou stezku silničkou do Pleše, kde přetnete hlavní silnici a jedete přes Višňovou do Dírné. Z Dírné již povede značená dálková cyklotrasa „ Praha-Vídeň“ k zámku Červená Lhota. Tento pohádkový vodní zámek vám bude zřejmě povědomý z pohádky O Zlatovlásce. U zámku je také malá zahrádka s cizokrajnými rostlinami, okolo se lze svézt na lodičkách. Pokud budete mít po prohlídce zámku a jeho okolí ještě dostatek sil a času, vydejte se například z Červené lhoty přes Dírnou, Lžín a po stezce dojedete do Soběslavi. Odtud můžete opět pokračovat vlakem. V této oblasti je toho však k vidění tolik, že by bylo vhodnější si v některé z okolních obcí najít útulný penzion, kterých je zde také dostatek, a prozkoumat i další trasy v okolí. Namátkou například oblast okolo Třeboně či Jindřichova Hradce.

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-08-02 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde