Zobrazit ostatní články k městu

Putování kolem rybníků a mohyl

Kraj: Jihočeský kraj

Okres:Prachatice

Město:Netolice

    Jak se říká, není památka jako památka. Zámek Kratochvíle je ovšem určen pro děti. Tedy i pro nás dospělé, pokud v nás zůstalo trochu z dětské fantazie. Kromě Macha, Šebestové a také Rumcajse tu najdete i řadu dalších pohádkových zajímavostí.

    Popisovat zámky a hrady bývá většinou nudnou záležitostí pojednávající o historii podbarvené šoupáním bačkor po zámeckých chodbách. Kratochvíle ovšem představuje výjimku. V hlavní zámecké části je už několik let instalována expozice animovaného filmu, včetně všech známých televizních pohádkových postaviček. Průvodce vám vysvětlí, jak se takový animovaný film dělá, a pak už si můžete ponořit do pohádkového světa podle svého. Pokud po prohlídce nechcete jet už domů, máme tu pro vás nekolik napádů kam vyrazit za poznáním. Zámeckou zahradou lze procházet bez omezení a jak dlouho chcete. V jednom malém domečku u zámecké zdi je pak i příjemná cukrárna. Tou potěšíte určitě děti. Pro veřejnost je pohádkový zámek otevřen v dubnu a říjnu o víkendech a od května do září denně kromě pondělků.

    Ale když už na Kratochvíli přijedete, ať autem nebo vlakem, je škoda prohlédnout si jen zámek. Hezkých míst v okolí je hned několik. Za zámeckou zdí se pasou koně, je tu i závodiště. Když přejdete po silnici hráz zámeckého rybníka (Kratochvilský rybník), dojdete na silniční křižovatku. Vlevo směřuje cesta do lesa, po kilometru dojdete ke Stříbrnému rybníku, kde je příjemné koupání.

    Na té samé křižovatce začíná ovšem i modrá turistická značka, po níž dojdete mírným stoupáním do kopce například na odbočku k mohylám, což je významné starověké kultovní místo. Zhruba po třech kilometrech pak doputujete po modré do Krtel, vesnice na kopci, obklopené rozlehlými třešňovými sady. Odtud se dá pokračovat až k poutnímu místu a kláštěru Lomec, opět vzdálenému zhruba tři kilometry. Zde je velice zajímavý kostel sv. Panny Marie, který stojí za pozornost. Navíc i zde jsou kousek od obce další mohyly z dob keltského osídlení. Pokud vás zajímají pradávné dějiny, tak doporučuji, odbočit v obci Krtel na silnici směrem na osadu Hradiště. Po zhruba třech kilometrech dojdete po poklidné silničce přes Holečkov do obce Hradiště, kde jsou unikátní zbytky keltského osídlení. Odtud se pak po silnici můžete vrátit do Netolic a pak k zámku Kratochvíle.

    Stejně zajímavé je jít od zámku na opačnou stranu, kde se mírná jihočeská krajina láme v hornaté Pošumaví. Pujdete-li po zelené značce, asi čtyři kilometry od Kratochvíle, narazíte na osamělý dvůr Švarcenberk, kde se chovají koně a v jízdárně je možné si zaplatit vyjížďku do okolí.

    Značených cest je tu opravdu více než dost, aby bylo možné vybrat si několik okružních tras, které vás provedou po hrázích mnoha rybníků jižně od Netolic.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-02-19 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde