Zobrazit ostatní články k městu

Víno s Věstonickou Venuší

Kraj: Jihomoravský kraj

Okres:Břeclav

Město:Břeclav

V článku Cesta za tekutým sluncem, jsme Vás doprovodili z Mikulova do jedné z nejkrásnějších obcí na jihu Moravy - Lednice. Odtud budeme pokračovat k empírovému loveckému zámečku Pohansko. Je zde umístěna zajímavá archeologická expozice z dob slovanského osídlení. V sezóně si můžete tuto část trasy zkrátit cestou vlakem (sezónní provoz) a vystoupit na zastávce Boří les. Na Pohansko je to cca 5 km od zastávky (po zelené turistické trase).

     Z Pohanska pokračujeme do nedaleké Břeclavi (asi 3 km). Bývalé okresní město s rozvinutými službami Vás může zaujmout zvláštní stavbou. Kostelem sv. Václava. Tento moderní chrám navržený dle návrhu architekta L.Kolka, stojí na místě původního barokního kostela, zničeného při náletu v roce 1944. Ve městě je krytý bazén, letní koupaliště, muzeum a místní informační centrum nabízí půjčovnu kol.

     Z Břeclavi zamíříme po značené trase (11 km) přírodním parkem Niva Dyje zpět do Lednice a odkud příjemnou cestou (6,5 km) na Bulhary což je malá obec na hranici CHKO Pálava. Nedaleko silnice z Bulharů do Milovic najdeme reliéfní pozůstatky opevnění, na mapách označovaného jako Pustý zámek. Dále pokračujeme k obci Nové Mlýny (3,5 km) podle níž získali jméno rozsáhlé vodní nádrže. Obec Nové Mlýny je známa zejména díky habánům - novokřetěneckým křesťanským skupinám známým zejména z jižní Moravy. Komunity řemeslně velmi zručné a pracovité. Po r. 1622, byli jako nekatolíci ze země vypovězeni a odešli na Slovensko, do Uher a do zámoří. Známá je dodnes habánská keramika nebo vína z habánských sklepů.

     Podél Novomlýnských nádrží se vydáváme k turisticky přitažlivé obci Pavlov. Díky své poloze na úpatí Pálavských vrchů a na břehu Novomlýnských nádrží je vyhledávanou rekreační lokalitou. V roce 1995 byl soubor architektonických památek obce Pavlov prohlášen státem za památkovou rezervaci. Nalezenete zde naučné stezky, cyklotrasy a trasy pro pěší. Na nádrži je možné provozovat jachting. I zde je silná vinařská tradice. Místní vinaři sdružení v organizaci Vinitores Palaviensis pořádají celou řadu zajímavých akcí a iniciovali vznik Obecní vinotéky pod pavlovskou radnicí.

     Další zastávkou na naší cestě jsou Dolní Věstonice. Obec se proslavila zejména jako archeologické naleziště. Zde byly nalezeny artefakty vztahující se k nejstaršímu osdílení Moravy. Nejvýznamnější z nich je světoznámá soška ženy, zvaná Věstonická Venuše. Naleznete zde muzejní expozice s modelem pravěkého sídliště. U skleničky dobrého vína zde můžete snadno sklouznout k filosofickým úvahám spojeným s dávnou historií.

     Na severním břehu vodních nádrží se nachází známé rekreační centrum Pasohlávky. V jeho blízkosti ne místě zvaném Hradisko leží nejseverněji položené ležení římských legií Marka Aurelia na jižní Moravě. Další známou památkou je ostrovní Mušovský kostel, pozůstatek starobylé obce Mušov zatopené při vybudování nádrží.

     Ideální místem pro ukončení našeho putování je znovu Mikulovu. Město s inspirativní atmosférou a bohatým kulturním životem. Proslavené jsou promenádní koncerty, jazzové večery, Mezinárodní kytarový festival, respektive celá smršť kulturních akcí probíhajících celou letní sezonu a známá jako Mikulovské léto.

Autor: Zdeněk Padovec - www.turistik.cz

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-11-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde