Zobrazit ostatní články k městu

Kouzelný Hrádek u Nechanic

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Hradec Králové

Město:Nechanice

    aneb navštivte Zlatý sál s tapetami z telecí kůže, pokochejte se portrétem nejošklivějšího páru sedmnáctého století a zahrajte si golf…

    Nedaleko od Hradce Králové leží v zvlněném kraji, posetém mozaikami polí a lesů, zámek jako z pohádky. Když se na něj člověk zadívá prvně, těžko by věřil, že je starý sotva sto padesát let. Stavba ve stylu tudorské gotiky je přesně taková, jakou si ji Harrachové, někdejší majitelé zdejšího panství, přáli: připomíná prastaré šlechtické sídlo. Ne nadarmo byl interiér vybaven starožitným mobiliářem z honosných aristokratických usedlostí v Itálii a Rakousku.

Zvučná jména a „opilá sklenice“

    Historie Hrádku u Nechanic není příliš dlouhá, nicméně pyšní se několika návštěvami významných osobností. Na zámek zavítal spisovatel Alois Jirásek, národopisec Vojta Náprstek, básník a archeolog Jan Erazim Vocel i dramatik Josef Štolba. V dubnu roku 2001 se sem přijel podívat také pan prezident Václav Havel.

    Tito pánové však oproti dřívějším významným hostům patrně nebyli poctěni zajímavým rituálem spočívajícím v nabídnutí vína v takzvaném „vítacím poháru“, jež pojme půl druhého litru vína. Slušelo se pokusit se číši naráz vyprázdnit. Komu se to podařilo, tomu byl podán diamantový prsten, jímž mohl na věčnou památku svého „hrdinského činu“ vyrýt své jméno do skla. Pohár zvaný „vilkum“, který je dnes na zámku vystaven, je starý asi čtyři sta let, přesto ho zdobí jen pětatřicet podpisů – a to vesměs nečitelných.

Tapety, na které padlo telecí stádo

    Nicméně vítací pohár není zdaleka to jediné, co by při prohlídce zámku nemělo uniknout vaší pozornosti. Nejkrásnější prostorou Hrádku u Nechanic je Zlatý sál s tapetami vyrobenými z telecí kůže. Kožené obdélníky ze 17. století jsou zdobeny zlacením a kolorovanými ornamenty. Dominantou sálu je krb, obložený pětadvaceti tunami mramoru.

    V průběhu prohlídky uvidí návštěvník mnoho salónů, které sloužily k reprezentaci nebo jako soukromá apartmá pro zámožné majitele. Interiér je rozdělen na pánskou a dámskou část, které jsou odděleny dvojitými dveřmi. Každý z manželů měl svůj vlastní klíč a povídá se, že když hraběnka chtěla, aby choť navečer přišel splnit své manželské povinnosti, nechala mu u večeře svůj klíč pod prostíráním.

Tajná dveře a portrétová galerie

    Pro běžného turistu je patrně atraktivnější pánská část zámku. Hernu zdobí masivní kulečníkový stůl a Knihovna má tajné dveře, maskované falešnými hřbety knih mezi falešnými příčkami polic. Salon hraběte se rovněž pyšní utajeným vchodem, který vede na toaletu. Na první pohled vypadá jako bohatě vyřezávaná skříň.

    Za povšimnutí stojí také kaple sv. Anny, v níž se nachází vůbec nejstarší exponát na zámku – románská kropenka na svěcenou vodu, stará pomalu tisíc let. A aby byl výčet zajímavostí Hrádku u Nechanic úplný, nesmíme zapomenout na bývalou Letní jídelnu, dnes ozdobenou řadou šlechtických portrétů. Nejzajímavější je obraz zachycující císaře Leopolda I. a jeho manželku Eleonoru Magdalenu Falcko-Neuburskou. V 17. století byl tento pár považován za nejošklivější v Evropě.

    A pokud samotné interiéry zámku nestačí k tomu, abyste se rozhodli Hrádek u Nechanic navštívit, vězte, že krásná okolní krajina je ideální k pěším i cyklovýletům. Kolem stavby se navíc rozkládá park, dnes přeměněný na golfové hřiště. Milovníci tohoto sportu se sem na turnaje i tréninky sjíždějí ze široka daleka. Proč se nepřidat? Klub je připraven i na úplné začátečníky.


Autor: Michaela "Mysha" Košťálová - www.pragueout.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-07-03 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde