Zobrazit ostatní články k městu

Strážce Českého ráje

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Jičín

Město:Sobotka

    Český ráj leží severovýchodně od Prahy mezi městy Mnichovo Hradiště, Železný Brod, Semily, Lomnice nad Popelkou, Jičín a Sobotka. Na severu oblast lemují Jizerské hory a Krkonoše. V tomto romantickém kraji na středním toku Jizery se prolínají přírodní krásy s bohatými historickými památkami. Jednou z nich je raně barokní lovecký zámeček, který stojí na čedičovém návrší nad městečkem Sobotka. Letohrádek je pojmenován po svém zakladateli - Humprecht.

    Hrabě Humprecht Jan Černín z Chudenic, vzdělaný milovník umění, patřil mezi nejbohatší příslušníky pobělohorské šlechty. Byl typickým katolickým feudálem a těšil se přízni habsburské. V roce 1652 se ve Vídni oženil s italskou markýzou Dianou Marií da Gazoldo, jednou z nejkrásnějších žen tehdejší Evropy. Díky přátelství s Leopoldem I. se Humprecht stal zemským soudcem a vyslancem v Benátkách. Zastupoval císaře na zemských sněmech a na důkaz dobré spolupráce dostal také řád Zlatého rouna. Jeho postavení musela odpovídat i životní úroveň. Na Hradčanech nechal postavit velkolepý barokní palác. Humprecht vystavěl na základě jeho objednávky v letech 1666 – 1668 architekt Carlo Lurago a v jeho okolí byla zřízena obora. Stavba je architektonickou zvláštností a tvoří ji jeden širší a jeden uzší válec. Místnosti se paprskovitě rozbíhají od ústředního sálu. V přízemí byly kolem vstupní haly umístěny pokoje služebnictva. V prvním patře tvoří hlavní sál jídelna s úžasnou akustikou. Okolní místnosti obývala rodina a jejich hosté.

    Zámečku Humprecht si ale manželé spolu dlouho neužili. V roce 1674 se Černín rozvedl a to i přesto, že se sličnou Dianou měl dva syny. V roce 1678 do zámečku uhodil blesk a oheň ho zcela zničil. Hrabě Humprecht se hned pustil do oprav a ještě téhož roku byl objekt zvýšen o jedno patro. To byly ale na dlouhou dobu poslední provedené opravy. V roce 1926 objekt připadl v důsledku pozemkové reformy městu Sobotce. Když byl pak v letech 1937 – 38 zámeček zrekonstruován, nebylo to zásluhou obce, ale Kruhu rodáků a přátel města Sobotky. V této době také malíř Richard Wiesner vyzdobil hodovní síň freskami, které znázorňují výjevy ze života Heřmana a Humprechta Černínů. V 90. letech byl stavbě navrácen vzhled, jaký mívala v 17. stol.

    Z vyhlídkového ochozu zámečku je krásný výhled na Český ráj, Jizerky, Krkonoše a České středohoří. Pokud dostanete chuť vydat se do okolí, můžete se pod zámkem napojit na žlutě značenou trasu, která vás bezpečně dovede do městečka Sobotky. Než sejdete po chodníku do města, doporučujeme návštěvu soboteckého hřbitova, kde je naproti hlavnímu vchodu na opačné straně hřbitova pochován nejznámější sobotecký rodák, spisovatel, básník a dramatik Fráňa Šrámek (1877-1952). Na jeho počest se od roku 1956 koná v Sobotce vždy na začátku července festival literatury a mluveného slova - Šrámkova Sobotka. Na hřbitově take můžete najít hrob dalšího rodáka, básníka Václava Šolce (1838-71).

Sobotka byla původně trhová ves a zprávy o ní jsou již od r. 1287. Na město byla povýšena 24. srpna 1498. Na náměstí uvidíte původně renesanční, dnes empírově upravenou radnici a rodný dům již zmíněného básníka Fráni Šrámka. Ve městě je take řada roubených domů městského typu z přelomu 18. a 19. stol. Nejznámější je Šolcův statek, ve kterém je umístěna galerie. Dominantou města je goticko-renesanční kostel sv. Máří Magdaleny z let 1590-96. Vycházku po okolí i prohlídku zámku Humprecht si ale musíte nechat až na jaro. Zámek bude otevřen až od dubna.

 

Autor: Miloslava Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-01-10 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde