Zobrazit ostatní články k městu

Babiččino údolí – naučná stezka

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Náchod

Město:Česká Skalice

    Jedno z nejznámějších děl české literatury je bezesporu Babička od Boženy Němcové. Ovšem už ne každý zná obsah a okolnosti vzniku knihy tak dokonale. Je jistá povědomost, že existují jakési Ratibořice a Staré bělidlo. Ale tato místa nabízejí mnohem víc.

 

    Pokud chce někdo udělat něco víc pro rozšíření svých znalostí, může navštívit Ratibořice a absolvovat túru po naučné stezce Babiččino údolí. Název tohoto místa pochází již z roku 1878, kdy jej tak nazval lékař a spisovatel ze Smiřic, Otakar Jedlička. Památky, které se vyskytují v povídce Babička, jsou rozprostřeny v údolí řeky Úpy.

 

Socha Babičky s dětmi    Naučná stezka Babiččino údolí má 18 informačních tabulí a 7 literárních a přírodovědných zastavení. První zastávkou je škola v České Skalici. Školní třída z 19. století je umístěna v roubené budově školy, do níž byla v letech 1824–1833 zapsána Barbora Panklová, čili Božena Němcová, a později i její sourozenci. Muzeum Boženy Němcové je dalším zastavením. Je umístěno v bývalém hostinci, kde se dříve odehrávaly jiřinkové bály. Výstavy jiřin se zde na přelomu srpna a září konají dodnes. Další zastávky nás informují o přírodě v této přírodní rezervaci. Co se týče geologického vývoje, dokonce zde lze pozorovat ve zvětrávající opuce zkameněliny druhohorních mlžů. Za technickou památku je považován v údolí meliorační systém z poloviny 19. století. Lovecký (čajový) pavilon, postavený v císařském slohu napoleonské doby – empíru, dodává zámeckému parku romantickou atmosféru. Hlavní částí parku, který nechala vybudovat vévodkyně Kateřina Zaháňská, je ratibořický zámek. Další zastávka naučné stezky vysvětluje, jak to bylo doopravdy s životem na Starém bělidle. Babička a ani Panklovi na místě, kde dnes stojí Staré bělidlo, nikdy nebydleli. Pouze zde Božena Němcová později strávila příjemné prázdniny se svými dětmi. Součástí trasy je také zastávka u sousoší od Otto Gutfreunda, dále panská hospoda a mlýn, ve kterých se také odehrává děj knihy.

 

    Důležitým prvkem je také řeka Úpa, která měla vliv na život obyvatel ve svém okolí. V místě Babiččina údolí se její tok již zpomaluje. O přírodě informují další tabule – stromový porost již není původní, převažuje smrk. Dosud se zachovaly dubohabrové háje a v lužních polohách doubravy. Roste zde řada chráněných rostlin. Údolí patří k nejvýznamnějším nalezištím měkkýšů v Česku. Trasa je zakončena rýzmburským altánem, který byl místem setkání paní kněžny s babičkou a dětmi. Odpočinout si lze i díky výhledu z altánu. Za jasného počasí je vidět k Turyni, na Boušín, k Červenému Kostelci, Malým Svatoňovicím a Jestřebím horám.

    Celá trasa je dlouhá okolo 7,5 km. Naučná stezka je otevřena od května do září. Okolím vedou i další naučné stezky, např. stezka Jakuba Míly, která upozorňuje na přírodní, kulturní a místní zajímavosti.

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-05-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde