Zobrazit ostatní články k městu

Naučná stezka Babiččiným údolím

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Náchod

Město:Česká Skalice

    Ať už jste Babičku Boženy Němcové četli se zájmem či z donucení povinné četby, tak jste si jistě alespoň některé části oblíbili. Možná jste si více zažili do paměti obrazy ze stejnojmenného filmu, kde onu moudrou ženu ztvárnila bravurně paní Terezie Brzková či Jarmila Kurandová. Poetika onoho příběhu Vám třeba vnukne pocit, že při cestě po naučné stezce Babiččiným údolím snad potkáte kouzelnou babičku a na chvíli budete moci utéct z dnešního stresu do dob minulých.

    Po stopách Boženy Němcové a její babičky se můžete vydat z první zastávky naučné stezky, která začíná v České Skalici. Zde najdete školu, jejíž žačkou byla Barunka Panklová, a expozici školní třídy. Muzeum Boženy Němcové sídlí v Steidlerově hostinci. Zde tančila Barbora Němcová nedlouho po svatbě na jiřinkových slavnostech. Mimochodem skladatel Bedřich Smetana po své návštěvě České Skalice zkomponoval pro toto město Jiřinkovou polku. Součástí objektu muzea je i Textilní muzeum a středověká tvrz, kde se konají dodnes na přelomu srpna a září výstavy jiřin.

    Údolím se vydáme po břehu řeky Úpy na cestu dlouhou 7,5 km lemovanou olšovím. Jméno Babiččino údolí toto místo nese od roku 1878, kdy jej tak nazval lékař a spisovatel Otakar Jedlička. Státní přírodní rezervací bylo vyhlášeno v r. 1952. Díky omezením rezervace si zachovává původní ráz, neboť zde nejsou povoleny změny v podobě staveb, těžby či jiných zásahů do krajiny. Projdeme Bažantnicí okolo čajového pavilonu do areálu Ratibořického zámku. Ten byl v roce 1800 z původního barokního empírově přestaven a stal se sídlem „paní kněžny“ Kateřiny Vilemíny Zaháňské. V areálu najdeme park, hospodářské budovy, skleník či ratejnu (bývala domovem Panklovi rodiny).

    Panklovi po svém příchodu do Ratibořic v roce 1820 původně obývali panské bělidlo. O deset let později však bylo na příkaz kněžny zbořeno, zároveň se starým skleníkem a byl zde vystavěn skleník nový s bytem pro zahradníka. Panklovi byli poté ubytování ve vlhkém sklepním bytě pod ratejnou. V dnešním Starém bělidle u Viktorčina splavu nikdy nežili, pouze Božena Němcová zde se svými dětmi strávila letní prázdniny v roce 1844.

    V údolí také najdeme notoricky známé sousoší Babičky s dětmi, jehož autorem je Otto Gutfreund. Dílo bylo odhaleno v roce 1922, dva roky předtím na základní kámen pomníku poklepal sám spisovatel Alois Jirásek. Cesta údolím pokračuje od těchto povědomých míst až k Rýzmburskému altánu, též známého ze setkání kněžny s babičkou a dětmi.

    Stezka nás po celou dobu vede přírodou plnou chráněných rostlin a zpěvu nepřeberného množství ptactva. Zároveň je oblastí s nejvýznamnějším nalezištěm měkkýšů v Čechách (informace spíše pro biology:o)). Je to tip na výlet do míst, kde najdete kus krásné přírody, kus historie české kultury a možná i kus vzpomínek na své vlastní babičky. Rozhodně tedy neváhejte a vyjeďte za výletem do Ratibořic.


Autor: Pavlína Doulíková - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-30 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde