Zobrazit ostatní články k městu

Okresní město Karla Poláčka

Kraj: Královehradecký kraj

Okres:Rychnov nad Kněžnou

Město:Rychnov nad Kněžnou

    Četli jste knihu Okresní město od známého českého spisovatele Karla Poláčka, autora slavného románu Bylo nás pět? Jestliže ano, je nejvyšší čas se přesvědčit o tom, že okresní Poláčkovo město skutečně stojí za navštívení. Zmíněné město, kterým je východočeský Rychnov nad Kněžnou, bude ovšem zajímavý i pro ty, kteří se s Karlem Poláčkem neměli zatím tu čest seznámit.

    Rychnov nad Kněžnou je městskou památkovou zónou, která v sobě ukrývá mnoho pokladů. Prvním z nich je renesančně-barokní zámek, který dal v letech 1676 – 1690 postavit František Karel Kolovrat. Za cenu vstupného zde můžete zhlédnout unikátní sbírku obrazů nebo zámecké interiéry s dobovým zařízením.

    Nenechte si ujít ani stálé výstavní expozice Muzea a galerie Orlických hor, které se nacházejí v samotném zámku. K vidění je expozice věnující se tkalcovství v Orlických horách, které donedávna patřily mezi výraznou textilní oblast. Můžete zde zhlédnout krok za krokem proces výroby textilií, ale také to, jak se na výrobě podíleli například cechovní organizace nebo pozdější manufaktury.

    Další stálou expozicí je malířské dílo slavného českého malíře Jana Trampoty, jehož obrazy patří k nejlepším krajinám naší i evropské malby. Aby toho nebylo málo, v Rychnově nad Kněžnou lze také navštívit Muzeum hraček. Muzeum je umístěno v prvním patře radnice na Starém náměstí, kde shodou okolností v roce 1825 dopsala Magdalena Dobromila Rettigová svou proslulou Domácí kuchařku. Ve třech místnostech radnice můžete vidět expozici hraček od roku 1880 do poloviny 60. let 20. století. Je tu k zhlédnutí také ucelená sbírka panenek s porcelánovou hlavou nebo dobový dětský pokojíček z roku 1930 s funkčním osvětlením a původním nábytkem.

    Zájemce o život a dílo Karla Poláčka jistě nadchne jeho památník umístěný v prostorách městské synagogy, kde je možno navštívit i Expozici judaismu v Podorlicku. Výstava přibližuje život židovských komunit, které se až do 2. světové války nacházely na několika místech v okolí Rychnova nad Kněžnou. Z jedné takové rodiny pochází sám Karel Poláček, proto není náhoda, že jeho památník se nachází právě v synagoze.

    Máte-li v plánu zůstat zde delší dobu, určitě neopomeňte navštívit nedaleký Vamberk, centrum krajkářské výroby v Orlických horách, kde se v Muzeu krajky dozvíte něco málo o historii a technikách paličkování krajek. Za zmínku stojí také přibližně 10 kilometrů vzdálená Dobruška, kam se jeďte podívat na jedinou veřejnosti přístupnou mikvi, rituální očistnou lázeň Židů, a na rodný domek národního buditele Františka Vladislava Heka alias F. L.Věka z Jiráskova románu.


Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde