Zobrazit ostatní články k městu

Velikonoce v Jablonci nad Nisou

Kraj: Liberecký kraj

Okres:Jablonec nad Nisou

Město:Jablonec nad Nisou

    Jestliže velikonoční náladu neprožíváte již dlouhá léta, neřkuli od té doby, co jste ji ztratili na své pouti za dospělostí, co si ji takhle znovu přivodit? Jak? Co třeba příjemným výletem do Jablonce nad Nisou, kde se od 19. do 21. března konají velikonoční trhy?

    Nejdříve se na chvíli pozastavíme na náměstí. Pomalu se projdeme mezi pestrobarevným zbožím stánkařů, koupíme si například velikonoční kraslici, pomlázku, mazanec nebo jiné ručně vyráběné zboží a občerstvíme se v hlavním stanu před budovou radnice. Mezitím se vyposlechneme písničky nejrůznějších interpretů či zhlédneme vystoupení některé z tanečních skupin či divadelních souborů. Jestliže máme s sebou děti, necháme je vyrobit si pro potěšení velikonočního zajíčka, pomlázku, kačenku nebo vajíčko.

    Nasáti velikonoční atmosférou můžeme započít svou procházku městem. Za krátké zastavení určitě stojí secesní budova městského divadla, raně barokní kostel sv. Anny nebo pětipatrová funkcionalistická nová radnice. A protože jsme v Jablonci nad Nisou – městě bižuterie a skla, nezapomeňme „nakouknout“ do zdejšího proslaveného muzea, které nám poskytne nevšední zážitek. Muzeum je rozděleno do tří budov. V hlavní secesní budově na nás čeká stálá expozice pod názvem Kouzelný svět bižuterie a také expozice českého skla. V Galerii Belveder se můžeme těšit na historický empírový salónek a expozici skleněných knoflíků z 19. století. Poslední část muzea, památník sklářství v Kristiánově, je bohužel otevřen až od června. Z muzea si lze přivést pěknou památku v podobě náhrdelníku nebo náramku, které je možno si zakoupit v prodejně v hlavní secesní budově.

    Jablonec nad Nisou není však jen krásné historické město, ale také bohatá příroda a zajímavé okolí. Jestliže nám zbude čas, můžeme se jít projít na vrch Petřín, kde stojí secesní výletní restaurace s rozhlednou a odkud je nádherný výhled na celé město a Jizerské hory. Další alternativou je například Výletní areál Pěnčín, který se nachází kousek od Jablonce a kam lze dojít i pěšky po modře značené turistické trase a poté cca kilometr a půl po silnici z Jistebska-Krásné. Čeká tam na nás prohlídka brusírny skleněných perlí, kde zhlédneme ucelený proces výroby skleněných perlí, a také prohlídka kozí farmy a sýrárny. Od května je také možnost projet se vláčkem, který nás zaveze k nejzajímavějším místům Pěnčínska. Vyjížďka je zakončena u rozhledny na Černé Studnici. V areálu nechybí ani podniková prodejna s bižuterií, sklem a skleněnými perlami nebo prodejna kozích sýrů a dalších produktů z kozího mléka či masa. Velký hlad pak zaženeme v restauraci U Brusírny.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-07 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde