Zobrazit ostatní články k městu

Rozhledny Jizerských hor (2.díl)

Kraj: Liberecký kraj

Okres:Jablonec nad Nisou

Město:Jablonec nad Nisou

    O výstavbu rozhleden se v minulém století zasloužili zejména členové poboček Horského spolku, kteří již od konce 19. stol. upravovali vyhlídky a stavěli nejrůznější stavby, umožňující výhled do kraje v místě jejich působiště. Mezi těmito zajímavými stavbami najdete ale i zcela nové nebo nedávno zrekonstruované rozhledny.

Smrk

    Na nejvyšší hoře Jizerských hor Smrku (1124m) byla dne 21.9.2003 otevřena nova rozhledna, vysoká 23 metrů. Na této hoře ale již v minulosti rozhledna stála. Původní dřevěná stavba byla vybudována v roce 1892 a přitahovala milovníky turistiky z obou zemí, tzn. z Čech i Polska. Budova, která stála vedle ní, byla obývaná do roku 1946. Později byla vyloupena, demolována a nakonec vyhořela. Také věž postupně chátrala a v 60. letech 20. stol. se rozpadl zbytek konstrukce. Záměr obnovit rozhlednu na Smrku vznikl v roce 1991. Hlavním cílem bylo zatraktivnit nejvyšší vrchol české části Jizerských hor a tím přispět k rozvoji turistiky a služeb. V roce 1992 vznikla v Novém Městě pod Smrkem Společnost pro obnovu rozhledny. Její členové dokázali shromáždit potřebné finanční prostředky i zorganizovat výstavbu.

    Přístup k rozhledně je možný pouze pěšky a to z několika směrů:

- Z Nového Města pod Smrkem po modré značce je to asi 7 km
- Z Lázní Libverda je možné jít po červené značce kolem Jizery, Hubertky a Tišiny a Nebeského žebříku a pak pokračovat po modré. Délka trasy je asi 8,5 km.
- Žlutá značka vás povede z Bílého Potoka přes Paličník, navazující modrá k Nebeskému žebříku a na Smrk. Cesta je dlouhá asi 7 km.
- Z polského Świeradowa Zdroje po červené značce dojdete k chatě Na Stogu Izerském a pak po zelené na hranici a po modré na Smrk. Délka této trasy je také kolem 8 km.

 

    Možné jsou samozřejmě i další kombinace a je jen na vás, kterou cestu zvolíte.

Bramberk

    Na vrchu (797 m) nedaleko Jablonce nad Nisou byla současná rozhledna postavena v roce 1912. Masivní, 21 metrů vysoká věž byla vybudována podle projektu architekta Roberta Hemmricha a o její výstavbu se zasloužil Německý horský spolek pro Ještědské a Jizerské hory. Na vrchu Bramberk stála rozhledna již v roce 1889, ta původní byla ale dřevěná a před stavbou nové rozhledny byla zbořena. U věže stojí turistická chata s restaurací a nedaleko je novodobý hotel Krásný. Bramberk je oblíbeným výletním místem a společně se Slovankou a Královkou je součástí vyhledávaného turistického okruhu.

    Ze Slovanky na Bramberk dojdete po červené značce. Pokud vyjdete z opačné strany, tzn. z Lučan, půjdete po příjemné cestě lesem po červené značce. Na Bramberk vede i několik dalších cesta, jen nahoru na rozhlednu se asi nedostanete, protože je již nějaký čas v soukromém vlastnictví a údajně čeká na opravu.

Královka

    Královka je nejvyšší místo Maxovského hřebene (859m). Na něm stojí velká chata a kamenná rozhledna z roku 1907, vysoká asi 24 metrů. Již v letech 1888 zde Horský spolek vystavěl dřevěnou rozhlednu s vyhlídkovou plošinou, tu ale v roce 1906 vyvrátila vichřice. Také původní chata z roku 1890 byla zničena. Vyhořela v roce 1933 a následujícího roku byla přímo u rozhledny vybudována nová. V roce 1986 byla provedena rekonstrukce rozhledny tehdejším správcem objektu, pražským vydavatelstvím Práce.

    Z věže je výhled na Krkonoše, Ještěd, Jablonec nad Nisou. Dostanete se k ní od Liberce autem i pěšky po červené značce nebo od Janova nad Nisou po značce zelené. Ve vzdálenosti asi 500 metrů je Prezidentská chata z roku 1928, u které je jezdecká škola.

Petřín

    Petřín je vyhlídková restaurace s rozhlednou. V roce 1906 ji nechal postavit Richard Fellinghauer a dobře udělal, protože výhled na Jablonec nad Nisou a okolí je odtud opravdu krásný. Na začátku 30. let se na Petříně konaly taneční zábavy a v restauraci proběhlo nejedno obchodní jednání. V roce 1945 se objekt na dvacet let změnil v dětský domov a vyhlídková věž byla uzavřena. Později se měnili vlastníci i jméno restaurace a nakonec byl Petřín nabídnut k prodeji v rámci privatizace. Devastace objektu pokračovala až do roku 1996, kdy objekt zakoupil pražský podnikatel pan Evžen Hejsek. V letech 1999 – 2000 provedl rozsáhlou rekonstrukci a objekt rozšířil o ubytovací kapacitu , noční vinárnu a zahradní posezení. K objektu je možný příjezd autem.

 

Autor: Míla Jaklová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-03-27 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde