Zobrazit ostatní články k městu

Železný Brod – město skla a lidové architektury

Kraj: Liberecký kraj

Okres:Jablonec nad Nisou

Město:Železný Brod

     Zveme Vás na zajímavý výlet do historického centra Železného Brodu. Jedná se o nenáročnou vycházku vhodnou i pro rodiny s malými dětmi, celý doporučený okruh je dlouhý asi 1 km. Na malém prostoru je zde možno obdivovat chaloupky soustředěné v památkové rezervaci a současně navštívit místa ukazující historii a současnost zdejší sklářské výroby.

     Ideálním výchozím bodem doporučené vycházky je půvabné Malé náměstí, kde také můžete zaparkovat automobil. Od počátku Vás jistě upoutá architektura.  Z Malého náměstí doporučujeme vystoupit po pískovcovém schodišti ke kostelu odkud je hezký pohled na Malé náměstí. Vedle kostela uvidíte dřevěnou zvonici z roku 1761 a barokní zděnou osmibokou kostnici. Od kostela se vraťte zpět na Malé náměstí a odtud se vydejte vzhůru Hlubokou ulicí, až dojdete k malebnému zákoutí historických domků kolem kašny v oblasti zvané Trávníky. Dále pokračujte uličkou vedoucí naproti Grossovsku mezi dřevěnými domky a po chvilce dojdete do ulice Františka Balatky. Ta směruje doleva do kopce. Tato ulice kopíruje trasu dávné zemské stezky z vnitrozemí do Slezska.

     Po levé straně ulice je trojice dobře zachovaných chaloupek. Za nimi odbočte prudce doleva dolů a sejděte opět ke kašně na Trávníkách a ke Grossovsku. Pod ním uhnete z Hluboké ulice úzkou uličkou dolů a ta vás zavede do Železné ulice, kterou se vydáte doprava. Zde sídlí firemní prodejna Kortan – sklo bižuterie. V prodejně si můžete nejen zakoupit korálky, originální šperky a skleněné figurky, ale zároveň se zde můžete dozvědět mnoho zajímavostí o sklářské technologii i o historii sklářské výroby. Přímo v prostorách prodejny jsou za plexisklovou stěnou umístěny 2 pracovní stoly se sklářskými kahany. Zde můžete zblízka a zcela bezpečně sledovat na vlastní oči výrobu vinutých perlí a někdy i skleněných figurek. Předvádění výroby je bezplatné a probíhá po celou dobu otevření prodejny, bez nutnosti předchozího objednávání. Pouze u skupin nad 20 lidí se doporučuje objednání předem.

     Ze Železné ulice odbočte doleva do Jirchářské ulice a hned za prvním nárožním dřevěným domkem projděte úzkou pěšinkou mezi chaloupkami, přejdete mostek přes potok Žernovník a otevře se vám nádherný pohled na největší roubený dům města z roku 1807, zvaný Běliště. Ten je dnes je využíván městským muzeem pro národopisnou expozici. Můžete tu zhlédnout mimo jiné i dřevěné modely dosud stojících i dávno zmizelých železnobrodských domků.

     Od Běliště půjdete rovně podél potoka Žernovníka a pak uličkou vedoucí mírně doprava mezi dřevěnými domky. Jedním z nich je nalevo stojící Huškovsko, bývalá kovárna. Nejhezčí pohled na něj je ze strany od potoka. Cestou dál se dostanete až na frekventovanou ulici Štefánikovu, která vás zavede na Náměstí 3.května. Zde se nachází poslední zástupce dřevěné architektury na tomto náměstí – roubené Klemencovsko z roku 1792. Jeho průčelí bylo v roce 1936 zakomponováno do stavby městské spořitelny a dnes v něm sídlí Muzeum skla. Od Klemencovska se můžete vydat zpět Husovou ulicí k Malému náměstí.

     V městském informačním středisku je možné obdržet podrobný plánek doporučené trasy, který vám napomůže všechny uvedené zajímavosti pohodlně najít a dozvědět se o nich více.

Autor: www.turistik.cz + www.severnicechy.info

Vložil: Petr

Vytvořeno: 2007-04-13 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde