Zobrazit ostatní články k městu

Jedeme z kopce

Kraj: Liberecký kraj

Okres:Semily

Město:Harrachov

    Zima má jednu okouzlující vlastnost – dovolí nám vystoupat na kopec, pomocí vlastní tíhy se z něj zase spustit a prožít tak nezapomenutelné okamžiky napěchované dynamikou, štěstím a nečekanými zážitky. Tuto aktivitu lze provádět hned několika různými způsoby. Předně pomocí lyží a jim podobným pomůckám nebo snowboardem. Ovšem kdo má ještě v živé paměti dětské zimy strávené na zasněžených kopcích s kamarády, v tu ránu se mu vybaví i sáňkování a bobování, které dnes zažívají svou renesanci. A právě o těchto aktivitách bude tentokrát řeč.

    Ten, komu jeho boby či sáňky z dětských let vzaly za své, se v případě obnoveného zájmu o tento druh sportu bude muset začít poohlížet po nových. Tady však není třeba si vůbec zoufat, protože sehnat sáňky nebo boby není zase tak složité. Avšak při samotném výběru to budete mít již mnohem těžší, sáňky a boby se totiž vyrábějí v nejrůznějších velikostech, kvalitách a provedeních. Je třeba si tudíž pořádně rozmyslet, jestli je míníte využívat jen na místním kopci nebo je hodláte otestovat v poněkud náročnějších podmínkách. Pro první účel stačí obyčejné plastové boby, které běžně seženete okolo 300 korun, pro druhý účel raději zvolte boby dražší, ale bezpečnější. Při výběru saní se pak orientujte podle toho, zda si přejete sáně svižnější nebo naopak pomalejší. Pro bezpečnou, ale pomalou jízdu vám stačí jejich plastová varianta, rychleji se vám pojede na saních ze dřeva či ze železa. Pokud nemáte v autě dost prostoru, velkou výhodou se pro vás mohou stát sáně či boby skládací.

    A nyní je na řadě otázka, kde lze podobné aktivity jako je sáňkování nebo bobování provádět. Pokud již máte plné zuby mírného a nezáživného kopce za svým domem a jestliže již i vaše děti škemrají, abyste je vzali někam, kde je to rozhodně prudší a legračnější, neotálejte ani chviličku a vyrazte s celou rodinou do nejbližšího horského lyžařského centra, kde mají také bobovou dráhu. Na takové dráze své nové boby potřebovat sice nebudete, ale o to více si zcela jistě užijete legrace a radosti z rychlé jízdy, a to buď sami nebo ve dvojicích. Jednorázová vstupenka váš přijde přibližně na 50-80 korun. Nejznámější bobové dráhy s celoročním provozem se nacházejí v Krkonoších (Špindlerův mlýn, Harrachov). Kromě bobové dráhy lze také využít nabídku sáňkařských drah, které se nacházejí v Krkonoších ve Špindlerově Mlýně a v Černém Dole (Černohorská sáňkařská dráha). Dráha ve Špindlerově Mlýně je dlouhá necelé 4 kilometry a můžete si ji dopřát již od 60 korun. Za 230 korun si pak budete moci užít i noční jízdu. Další variantou, tentokrát opravdu pro náročné, je snowtubing. Jedná se o jízdu na gumových člunech, kterou můžete absolvovat již na několika místech České republiky. Cena za jedno svezení je přibližně 20 korun.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-12-28 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde