Zobrazit ostatní články k městu

Oáza klidu a pohody

Kraj: Moravskoslezský kraj

Okres:Bruntál

Město:Karlova Studánka

    Cítíte se být psychicky či fyzicky unaveni a nejraději byste si lehli na pohovku a nic nedělali. To je také řešení, ale takto strávený čas vás nijak nenadchne a při zvedání z pohovky se budete cítit, tak akorát rozlámaní a pokud jde o zlepšení nálady, o tom nemůže být vůbec řeč.

    Ty z vás, kteří nepatříte zrovna k příznivcům lenošení, bych ráda pozvala do krásného místa v Hrubém Jeseníku. Přímo do lázeňského městečka s názvem Karlova Studánka, při jehož návštěvě si budete připadat, jako byste se ocitli na jiném místě naši zeměkoule. Dojem nevšedního horského městečka umocňuje komplex dřevěných lázeňských budov z 19. století, které vytváří zajímavou a v Čechách neobvyklou architektonickou scenérií.

    Dle historických záznamů vznikly lázně Karlova Studánka v roce 1785, k čemuž přispělo objevení pramenů s léčivou minerální vodou. Za zakladatele lázní je považován Maxmilián II., nejmladší syn známé a osvícené panovnice Marie Terezie, který místo původní staré železářské osady Hubertov, pojmenoval po arcivévodovi Karlovi Ludvíkovi.

    Nejlepším řešením a zároveň prozřetelností by bylo přijmout nabídku k lázeňskému pobytu, ale tato možnost není pro všechny. Lázně jsou určené především pro léčbu pacientů s nemocemi dýchacích cest, s pohybovými potížemi, s vysokým krevním tlakem a též na doléčení po onkologických nemocech. Tak pokud máte to štěstí a netrpíte žádnou z uvedených nemocí, nezbývá vám nic jiného než se vypravit do krásného údolí Bílé Opavy na vlastní pěst. Za což můžete být skutečně jen vděční!

    Kouzelné městečko Karlova Studánka je nejvýše položenou obcí v bruntálském okrese. Charakteristiku místa dokonale vystihuje slovní spojení - oáza klidu a pohody. Svou polohou je přímo ideálním výchozím místem k dosažení vrcholu druhé nejvyšší hory v České republice, což je hora Praděd s výškou 1492 m.n.m. Jako každé lázně i tyto mají svou promenádu, která nabízí příjemnou procházku středem městečka, kde se nachází spousta architektonicky zajímavých staveb. K nejobdivovanějším patří empírový kostel, od něhož mohou směřovat vaše kroky k uměle vybudovanému vodopádu a skončit u nevšední přírodní geologické expozice.

    Opravdu krásný horský masiv Hrubého Jeseníku je zárukou příjemně stráveného pobytu v čistém klimatickém prostředí. Na základě proběhlých měření se uvádí, že jde o místo s nejčistším vzduchem ve střední Evropě. O čemž se můžete přesvědčit sami! Lokalita je výborným místem pro odpočinek spojený se sportovním vyžitím, které se zde nabízí celoročně. V zimních měsících se zde otvírá ráj pro běžkaře a lyžaře a po zbytek roku tu zanechávají své stopy, přírodou okouzlení turisté a cyklisté.

Autor: Jaroslava Fuksová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-11-20 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde