Zobrazit ostatní články k městu

Nejmladší město ČR a jeho okolí

Kraj: Moravskoslezský kraj

Okres:Karviná

Město:Havířov

    Jestliže si myslíte, že dnešní výlet vás provede mezi havířovskou „komunistickou“ architekturou, nynější chráněnou památkovou zónou Sorelou, z níž dosud číší nadšení budovatelů 50. let, tak jste pro tentokrát na omylu. Článek se vás naopak bude snažit přesvědčit o tom, že i mladé město a jeho okolí skrývá mnohdy tajuplnou a nostalgickou minulost.

    Samozřejmě, že když budete projíždět po Hlavní třídě města, neubráníte se dojmu, že jste se octli uprostřed optimistických 50. let minulého století, a proslulý zelený pás mezi silnicemi s množstvím pestrobarevného kvítí vám zase připomene, že se nacházíte ve městě zeleně. Ovšem nenechte se zmást, architektura a zeleň není to jediné, co vám může Havířov nabídnout.

    Jako první objekt vás zřejmě upoutá empírový zámeček s parkem, který stojí nedaleko Hlavní třídy s budovami ve stylu socialistického realismu (odtud havířovská Sorela). Zámeček se pyšní nynější podobou teprve deset let, do té doby přibližně od poloviny 19. století chátral. Historie zámku sahá však až do 15. stol., kdy na jeho místě stála tvrz. V 18. století byla tvrz přebudována na barokní sídlo a po požáru v roce 1823 se rozhodlo, že barokní sídlo změní svůj styl ve prospěch empíru. Dnes můžete v zámečku nalézt stylovou restauraci včetně salónků a také obřadní síň, která je využívána i pro různé koncertní příležitosti.

    Další zajímavou památkou je Kotulova dřevěnka. Jedná se o roubenou lidovou stavbu z roku 1781, která je posledním dokladem původní zástavby na území dnešního Havířova. Přísluší k ní také zděná stodola s chlévem a větrný mlýnek zvaný „viatrak“. Od roku 1979 je zde možno shlédnout expozici lidového bydlení z přelomu 19. a 20. století a od roku 1999 je zpřístupněna i hospodářská budova s expozicí zemědělství. Zeleninová zahrádka u dřevěnky pak prezentuje různé druhy zeleniny, která se na Těšínsku tradičně pěstovala.

    Jestliže vás lákají události okolo 2. světové války, určitě nezapomeňte navštívit Památník životické tragédie v Havířově-Životicích. Čeká tam na vás nejen expozice dokumentující okupaci a odboj Těšínského Slezska v letech 1938 až 1945, ale rovněž památník, který je věnován obětem tzv. Životické tragédie, nacistické likvidační akci, která se udála 6. 8. 1944 a při níž bylo zabito 36 mužů ze Životic a okolních obcí.

    Milovníci archeologie si přijdou na své v Archeoparku v Chotěbuzi, která se rozkládá několik kilometrů za Havířovem směrem na Český Těšín. Archeopark je vybudován na místě bývalého pravěkého osídlení, jež se ve své druhé fázi stalo „domovem“ Slovanů, kteří si zde postavili své mohutné hradisko, sloužící jako mocenské a hospodářské centrum. Provoz archeoparku je sice zatím zkušební, ale přesto již nyní je zde možno absolvovat zajímavou prohlídku doplněnou o výklad průvodce.


Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-04-04 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde