Zobrazit ostatní články k městu

Bílá perla Slezska

Kraj: Moravskoslezský kraj

Okres:Opava

Město:Opava

    Čechy, Morava, Slezsko. Tři historická území, tři minulostí a kulturním svérázem místního lidu poznamenané celky. Jak známo, svou rozlohou nejmenší z nich je Slezsko. Avšak přímá úměra mezi rozlohou a přírodním a kulturním bohatstvím tu v žádném případě neplatí. Právě naopak – zdá se, že čím méně území Slezsko zaujímá, tím více vyniká jeho osobité kouzlo. Proto se z těchto důvodů vydejme do jeho dávné historické metropole Opavy, nazývané též Bílou perlou Slezska. Zde se nabízí malá procházka městem a pokud zbude čas, určitě se podíváme i dál do okolí.

    Kromě toho, že je značná část města zahalena do příjemné zeleně a na jeho území se nachází množství rozsáhlých parků a sadů, město může být pyšné rovněž na nemalý počet historických i technických staveb. Ty se linou skrze staletí a nabírají podob od majestátních gotických kostelů, přes renesanční domy a barokní paláce až po ukázky novodobé moderní architektury.

    Za navštívení stojí určitě nejstarší muzeum založené na území České republiky, které se datuje do roku 1814. Dnes se nazývá Slezské zemské muzeum a v jeho hlavní budově najdete expozici o vývoji přírody ve Slezsku a na severní Moravě, dále expozici evropského umění ze 14. až 18. století a pravděpodobně nejvíce zajímavá bude pro vás expozice slezského lidového umění, kde se dozvíte, jakým způsobem žil kdysi slezský lid.

    Pod Slezské zemské muzeum rovněž spadá Památník Petra Bezruče, slavného básníka, mluvčího a barda slezského lidu, který se v Opavě narodil. Památník se nachází na místě válkou zničeného básníkova rodiště. Zhlédnout zde můžete expozici pod názvem „Život a dílo Petra Bezruče“ a pokud je váš zájem hlubší, můžete zde o básníkovi i bádat nebo se zajet podívat do srubu Petra Bezruče na Ostravici (obec v Beskydách), kde je v původním vzhledu i interiéru instalována expozice pod názvem „Krajem Petra Bezruče“. Tato expozice vás seznámí s krajem pod Beskydami, jehož ráz i osud vykreslil básník ve svých Slezských písních.

    Další zastávkou, tentokrát již mimo Opavu, může být arboretum Nový Dvůr, které vás okouzlí především svou bohatou dendrologickou sbírkou a skleníkovou expozicí subtropických a tropických rostlin. Pro milovníky zámků pak okolí města Opavy nabízí rovnou dva. Jedná se o zámek Raduň, nádherně a romanticky upravenou empírovou stavbu, a o empírový a novogotický zámek v Hradci nad Moravicí s rozsáhlým anglickým parkem. Zapomenout byste neměli ani na Areál československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách, významnou vojensko-technickou památku, která je dodnes cenným dokladem o fortifikačním systému naší republiky před 2. světovou válkou. Další památkou spojenou s 2. světovou válkou je Památník II. Světové války v Hrabyni, v němž je instalována expozice věnovaná válečným událostem. Mimo jiné zde najdete i symbolický hřbitov obětí válečného konfliktu nebo skanzen bojové techniky.

    Na zpáteční cestě domů si nezapomeňte otevřít Slezské písně Petra Bezruče a zarecitovat si či přečíst pár básní. Možná vás to navnadí na další nevyčerpatelné výlety slezským krajem, a kdo ví, třeba se necháte inspirovat a stvoříte podobné, ba ještě lepší básnické kousky oslavující nezaměnitelnou Bílou perlu Slezska nebo její okolí.

 

Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-10-10 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde