Zobrazit ostatní články k městu

Na vandr a za koupáním do Železných hor

Kraj: Pardubický kraj

Okres:Chrudim

Město:Seč

    Jestliže dáváte raději přednost českým rybníkům nebo přehradám před exotickými přímořskými letovisky, přijeďte se letos opálit, zaplavat si a zavandrovat do Železných hor, které se nacházejí v severní části Českomoravské vrchoviny, zhruba několik kilometrů jižně od města Chrudimi ve východních Čechách.

    Co tady na vás čeká? Především největší přehradní nádrž Železných hor Seč, rybník Konopáč a soustava dvou Pekelských rybníků, kde můžete plavat nebo si jen tak svlažovat tělo. Sečská přehrada vám nabídne písečnou i travnatou pláž, občerstvení, ale hlavně spoustu hotelů a autokemp, kde se lze ubytovat. Je zde také několik půjčoven lodí nebo jiných rekreačních a sportovních zařízení, některé hotely pak nabízejí tenisové kurty, posilovny, sauny a bazény.

    Co se týče okolní přírody, přehrada je obklopena zalesněnými kopci, skalami, poli, loukami a rovněž dvěma zříceninami hradů. Hladinu přehrady zpestřuje potom ostrov s lesíkem. Rybník Konopáč je dnes přeměněn na přírodní koupaliště s rekreačním střediskem. Najdeme jej u Heřmanova Městce v místě bývalých Eliščiných lázní.

    Ubytování vám zde poskytne moderně vybavený autokemp s přírodním koupalištěm, jídelnami, hotelem, letním kinem, volejbalovým a basketbalovým hřištěm, dětským koutkem a půjčovnou kol. Uprostřed koupaliště se nachází ostrůvek a areál je rovněž vybaven 62 metrů dlouhým tobogánem.

    Zajímavou lokalitou jsou také dva Pekelské rybníky pod vrchem Bučina. Zdejší rekreačně využívaná lokalita vám nabídne ubytovací kapacity včetně autokempu, možnost koupání a pěších či cyklistických výletů po okolí.

    Jestliže byste také rádi věděli, kam v Železných horách namířit své zvědavé kroky a kde opět provětrat své turistické boty, čtěte dál. V případě, že se ubytujete v blízkosti sečské přehrady, určitě se nezapomeňte projít na zříceniny hradů Oheb a Vildštejn, které vyčnívají na vrcholku skalnatého rulového výběžku nad sečskou údolní nádrží a nabízejí překrásné výhledy na vodní hladinu i do dalekého okolí. Z dalších zřícenin a hradů je třeba ještě jmenovat Lichnici, zříceninu raně gotického hradu ze 13. století, nebo zříceniny Rabštejna a Žumberka u Slatiňan.

    Nenechte si také ujít expozici věnovanou Keltům v muzeu v Nasavrkách či Skanzen Vysočina známý také pod názvem Veselý Kopec, kde na vás čeká expozice lidového stavitelství v přírodě. Lákat vás bude i pietní území Ležáky, bývalá osada kameníků, která byla za heidrichiády 24. června 1942 vypálena, domy srovnány se zemí, dospělí zastřeleni na Zámečku v Pardubicích a děti převezeny do plynových komor koncentračních táborů. Za zmínku stojí také rozhledny Zubří a České Lhotice.


Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-07-04 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde