Zobrazit ostatní články k městu

Na kole krajem blanických rytířů

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Benešov

Město:Benešov

    Stále nové možnosti poznávání kraje pod Blaníkem jsou nyní rozšiřovány díky zdejším cyklostezkám. Zdejší kraj je skutečně velmi atraktivní, a to především pro turisty, kteří hledají přírodu a téměř nedotčenou krajinu s mnoha historickými objekty. „Jsem si jist, že máme co nabídnout - krásnou krajinu, zachovalou přírodu i příjemnou a přátelskou atmosféru místních obcí,“ říká předseda Mikroregionu Blaník Ladislav Hejný. Na výběr mají cyklisté z několika tras. Každá má své zaměření.

 

    Mohou si například zvolit trasu vedoucí k romantickým zámeckým parkům. Značená cesta v celkové délce 93 km prochází kolem podblanických zámeckých parků a zámků. Park zámku Konopiště nechal vybudovat František Ferdinand d´ Este. Je typický svou Růžovou zahradou se sochařskou výzdobou. Stále rozšiřován a doplňován o další výsadbu i výzdobu je park zámku Jemniště, jehož majiteli jsou potomci rodu Šternberků. Součástí parku je také zvěřinec. Vlašimský park z konce 18. století je typickým přírodně krajinářským parkem z období romantismu. Toto období dokládají příznačné stavby, jako například Čínský pavilon či Starý hrad. Raritou parku v Ratměřicích jsou dva sekvojovce obrovské. Patří mezi největší stromy tohoto druhu v ČR. Vysoké jsou více jak 40 m a obvod kmene dosahuje téměř 5 m. Dalším parkem cyklostezky je park v Odlochovicích. Zajímavý je především svou kašnou s alegorickým znázorněním ročních období. Krajinářský park Vrchotových Janovic byl založen koncem 30. let 19. století. Na jeho současné podobě se podepsala ve 20. a 30. letech 20. století tehdejší majitelka zámku Sidonie Nádherná. Za pozornost stojí platan javorolistý „Suttneri“. Je považován za nejmohutnější exemplář svého druhu v Čechách.

 

    Nejkrásnějšími a nejzajímavějšími místy kolem Blaníka vede cyklostezka „Po stopách blanických rytířů“. Nově prodloužená cyklotrasa pokračuje kolem bájné hory Blaník stejnojmennou chráněnou krajinnou oblastí přes Louňovice pod Blaníkem, Načeradec a Pravonín. Podél celé trasy vedou odpočinková místa, kde se cyklisté mohou na informačních tabulích seznámit s legendami o rytířích nebo s významnými osobnostmi a objekty mikroregionu Blaník. K historii se váže svou legendou hora Blaník, ale také další místa jsou spojována se slavnými osobnostmi – básník a politik F. J. Rubeš pobýval v Načeradci, hudební skladatel Richard Wagner v Pravoníně, Louňovice pod Blaníkem jsou rodištěm hudebního skladatele J. D. Zelenky.

 

    Ve výstavbě je také cyklistická stezka Vlašimský okruh, která povede z Vlašimi kolem přírodních a architektonických zajímavostí. Uvažuje se o zbudování stezek pro děti. I turisté bez kola mají možnost využít služeb nově zbudované turistické ubytovny v Kondraci. Nabízí ubytování i pro handicapované občany či zapůjčení trekových kol včetně vybavení.

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-06-08 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde