Zobrazit ostatní články k městu

Posázaví – hrady a zámky

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Benešov

Město:Český Šternberk

    „Pikovická rýžoviště zlata čeří se v příboji Sázavy…“ Slova této písně pánů Voskovce, Wericha a Ježka přibližuje atmosféru trampování v dobách jeho největšího rozkvětu a zavádí nás do trampské mekky – Posázaví. Řeka Sázava není zrovna z řek největších, ale o to více k sobě a svému okolí přitahuje pozornost. Regionem projíždí historický motorový vlak, tzv. Posázavský Pacifik, mezi jehož cíle patří např. hrad Český Šternberk, pivovar Kácov nebo sázavský klášter.

 

Zámek Jemniště    Posázaví je krajem několika hradů a zámků, na které se lze dopravit zmíněným Pacifikem ale i na kole, protože kraj je vyhledávaný i díky podmínkám pro cykloturistiku. Cyklostezkami je přímo „prošpikován“. Snad žádný návštěvník Posázaví neopomene hrad Český Šternberk. Hrad se vypíná na skále nad řekou Sázavou. Dnes je ve vlastnictví rodu Šternberků, jehož příslušníci zde i žijí. Hradní expozice je bohatá svou sbírkou mědirytin nebo historických zbraní. Dalším cílem spousty turistů je zámek Konopiště, který František Ferdinand d´Este přebudoval na honosné sídlo císaře. Dnes jsou zde k vidění bohaté sbírky z Ferdinandových cest po světě – lovecké trofeje, zbraně…Jemniště je dalším zámkem, který dnes vlastní rod Šternberků. Právě sbírkami rodiny Šternberků jsou vybaveny místnosti zámku, ve kterém je také kaple sv. Josefa. S historií Posázaví je možné se seznámit na zámku v Ratajích nad Sázavou. V zámku se nachází Muzeum středního Posázaví, kde je instalována stálá expozice, týkající se historického a stavebního vývoje Ratají, včetně vývoje osídlení (archeologická část). Další prostory nabízejí návštěvníkům expozici s tematickým zaměřením na středověk ve středním Posázaví. Návštěvník zde najde množství informací o dalších stavebních a archeologických památkách této oblasti. Jednou ze zajímavostí je též zpřístupněné středověké sklepení, tzv. loch. Expozice Podblanického muzea v Růžkových Lhoticích je věnována počátkům Smetanovy tvorby. Otec Bedřicha Smetany zámeček vlastnil a sám Smetana sem často zajížděl a čerpal zde náměty pro svá hudební díla. Na zámku v Louňovicích pod Blaníkem se nachází expozice "Nejstarší dějiny Louňovic pod Blaníkem", kde je k vidění např. i „blanický poklad“. Z dalších památek lze na cestách Posázavím navštívit ještě zámek Komorní Hrádek, kde je potřeba prohlídku domluvit předem, zbytky gotického hradu Pirkštejn nebo Muzeum Podblanicka ve vlašimském zámku.

 

    V regionu lze také volně navštívit několik zřícenin, a to Zbořený Kostelec, Zlenice, Stará Dubá, Kožlí nebo vodní tvrz Popovice. Co se týče památek, je v Posázaví z čeho vybírat.

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-05-11 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde