Zobrazit ostatní články k městu

Královská města středního Polabí

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Kolín

Město:Kolín

Dnešní tip na výlet je ideální pro čas babího léta, kdy na opalování a koupání už není dost teplo a zimní sezóna je v nedohlednu. Ať už vlakem, autem nebo na kole, pustíme se na cestu za poznáním českých královských měst. Královská města jsou ta, která byla v minulosti přímým majetkem králů a jejich občané měli značná privilegia. Díky přízni panovníka prošla řada těchto měst ve středověku bouřlivým rozvojem, dařilo se zde řemeslům všeho druhu a vzniklo zde mnoho krásných staveb. Největší koncentraci královských měst v Čechách nalezneme zřejmě v Polabí. Na necelých 50 km navštívíme hned čtyři – Kouřim, Kolín, Kutnou Horu a Čáslav.

 

Kouřim se stala královským městem v druhé polovině 13. století, ale již před tímto obdobím byla jedním z nejvýznamnějších sídel v Čechách. Naopak po roce 1620 nastal velký úpadek města a zašlá sláva Kouřimi již nikdy nebyla obnovena. To ale pomohlo řadě památek z dob rozkvětu a v průběhu staletí nebyly nijak významně upravovány a přestavovány. Dnes tak můžeme obdivovat rozsáhlé opevnění města, středověkou radnici se zpřístupněným podzemím nebo dominantu města – románsko-gotický chrám sv. Štěpána s renesanční zvonicí z roku 1525.

 

Městečko leží stranou od hlavních dopravních tahů a tak i cestovní ruch zde stále ještě není příliš rozvinutý. Můžeme si tak vychutnávat poklidnou atmosféru a nerušeně se procházet úzkými křivolakými uličkami středověkého jádra. Nedaleko navíc leží Muzeum lidové architektury s mnoha tradičními roubenými domy,  pověstmi opředený Lechův kámen nebo astronomický střed Evropy.

 

Další zastávkou je Kolín prosperující centrum středního Polabí a s třiceti tisíci obyvateli největší město mezi Prahou a Pardubicemi. Kolín měl podobný osud jako Kouřim, ale na rozdíl od ní zažil renesanci na konci 18. a v 19. století, kdy centrum města dorostlo do dnešní podoby.

 

Největšími lákadly jsou mimo jiné náměstí s řadou krásných barokních domů a novorenesanční radnicí, židovské ghetto s 2. nejstarším židovským hřbitovem u nás a synagogou ze 17. století nebo ranně gotický chrám sv. Bartoloměje. Kolín nabízí mnohem víc a prohlídka se nedá stihnout za pár minut, ale pokud budete chtít „ochutnat“ všechna významná městečka této části ČR v jednom dni, musíte už spěchat na další – Kutnou Horu.

 

Historie Kutnohorska je pevně spojena s dolováním stříbra a tato činnost stála za vznikem nepřeberného množství chrámů, kostelů či bohatě zdobených měšťanských domů. Dokladem budiž zapsání historického centra Kutné Hory na seznam světového dědictví UNESCO. Právě historické centrum s chrámem sv. Barbory a kostelem Nanebevzetí Panny Marie stojí první na seznamu míst, které byste měli v Kutné hoře navštívit. Ale nejen tyto proslulé skvosty středověké architektury jsou tu k vidění. Vlašský dvůr, arciděkanský chrám sv. Jakuba či mincovna jistě také stojí za návštěvu. Navíc jen pár kilometrů od Kutné Hory stojí empírový zámek Kačina s Muzeem českého venkova.

 

Poslední zastávkou na naší cestě bude Čáslav, která byla stejně jako další města v tomto regionu založena v druhé polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. přímo jako město královské. Nejstarší památka města je však ještě starší. Románská kaple sv. Michala z 11. století byla později začleněna do nově vybudovaného raně gotického kostela sv. Petra a Pavla. Právě z jeho věže dnes můžeme pozorovat město z ptačí perspektivy. Vstupné činí 30,-Kč. Další z památek, jejíž paměť sahá hluboko do středověku je městské opevnění se známou Otakarovou věží (dnes také se zpřístupněnou vyhlídkou). V 15. a 16. století postihly tehdy převážně „dřevenou“ Čáslav četné požáry a prosperující město definitivně srazila do kolen třicetiletá válka.

 

Další stavební boom vypukl až ve druhé polovině 18. a v 19. století, kdy se postupně měnil ráz města a to dostalo převážně novorenesanční tvář. Jednou z významných budov této doby je např. městské muzeum.

 

Kouřim, Kolín, Kutná Hora a Čáslav jsou klenoty české architektury a města se svou vlastní duší a pokud je to je trochu možné, vyhraďte si na návštěvu každého z nich alespoň jeden den. Když je ale času víc, rozhodně se nudit nebudete. Jen v nejbližším okolí můžete navštívit další tři města věnná – Lysou nad Labem, Nový Bydžov nebo Chrudim!

 

Autor: www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-08-09 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde