Zobrazit ostatní články k městu

Švédský stůl z Kutné Hory

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Kutná Hora

Město:Kutná Hora

    Ne, nebojte se, dnes nebude řeč o žádném kusu nábytku nebo o kutnohorském hotelu, který svým hostům nabízí exkluzivní hody. Tentokrát „pouze“ zavítáme do Kutné Hory a jejího okolí, abychom si je před sebe úhledně předestřely a poté co nejdříve ochutnali to, na co právě dostaneme chuť. V případě Kutné Hory to budou hody přímo lukulské! Ale nepředbíhejme, protože nejlepší bude, když se o tom spolu s námi přesvědčíte sami v podobě dnešního tipu na výlet.

    Psát o tom, kde se nachází Kutná Hora, je jako nošení dříví do lesa, ale přesto pro více zapomětlivé zopakujme, že například na mapě ji podle jednoduchého návodu najdeme uprostřed cesty mezi Prahou a Pardubicemi. Mnohem důležitější však pro nás bude zcela jistě to, čím nás Kutná Hora může zaujmout a kam se všude lze ve městě podívat.

    Správný turista by ani omylem neměl vynechat chrám svaté Barbory, protože se jedná o jeden z nejvýznamnějších a nejkrásnějších chrámů České republiky. Chrám je přímo ukázkovou prací gotické architektury a jeho stavba byla, zcela ojediněle, iniciována bohatými kutnohorskými měšťany. V interiéru se pak můžete těšit na jedinečnou galerii pozdě gotických a renesančních maleb z 15. století (především na pozdně gotické fresky s báňskou tematikou).

    A jelikož je Kutná Hora bývalé hornické město, kde se těžilo stříbro, neopomeňte ani návštěvu Českého muzea stříbra, které vám může nabídnout hned několik expozic. Tou nejvýznamnější je zřejmě expozice věnující se historii Kutné Hory jako královského horního města, geologii kutnohorské oblasti, středověkým důlním a mincovním památkám a také numismatice. Přitažlivost všemu předchozímu dodává zejména původní středověký důl, kterým mohou návštěvníci procházet.

    Mezi další expozice, které se však nacházejí v jiných objektech než je tento hlavní, patří Kamenný dům. V něm se dozvíte mnohé o životě měšťanstva ve městě v průběhu 17. – 19. století, o zdejším působení církve a o hospodářském zázemí města. Poslední expozicí je rodný dům jednoho slavného kutnohorského rodáka, kterým není nikdo jiný než Josef Kajetán Tyl. V jeho domě očekávejte velmi povedenou expozici o umělcově životě a díle.

    Za zmínku stojí také Muzeum alchymie, jež se nachází v tzv. Sankturinovském domě a které je označováno za světově první muzeum věnované alchymii ve všech jejích aspektech. Zhlédnout zde můžete alchymické laboratoře ve sklepě a oratoř v horní kapli, a tak vlastně odhalit jak dějiny alchymie, tak praxi alchymistických dobrodruhů.

    Aby toho nebylo málo a abyste si měli z čeho vybírat, předestřeme před vás ještě Kostnici a Vlašský dvůr. V Kostnici, která je součástí bývalého cisterciáckého kláštera v Sedlci, hledejte především kosterní pozůstatky více než 30 tisíc obětí moru a válečných událostí, jež jsou součástí zdejší výzdoby. Vlašský dvůr je pak bývalá centrální královská mincovna, kde byl králem Václavem IV. vydán onen známý Kutnohorský dekret.

    Pokud se toužíte podívat nejenom do Kutné Hory, ale máte chuť toulat se také jejím údolím, za svůj cíl si určitě vyberte překrásný empírový zámek Kačinu, v jehož prostorách se mimo jiné nachází expozice věnovaná vývoji zemědělství v Českých zemích. Pro milovníky všeho starého se v blízkosti Kutné Hory, v Chotusicích, nachází Muzeum automobilových veteránů. Snílci a dobrodružnější povahy se zase mohou vydat po červené turistické trase romantickým a skalnatým údolím Vrchlice, plného polorozbořených a zapomenutých mlýnů, které vás zcela jistě okouzlí stejně jako kdysi Jaroslava Vrchlického, jehož údolí dokonce nadchlo natolik, že si vzal po něm své umělecké jméno.

    Co říci na závěr? Snad jen vybírejte, pečlivě zvažujte, kterou „lahůdku“ z Kutné Hory ochutnat, ale pozor – nepřeberte...


Autor: Eliška Pelikánová - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2008-05-07 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde