Zobrazit ostatní články k městu

Polabím z Přerova do Ostré

Kraj: Středočeský kraj

Okres:Nymburk

Město:Přerov nad Labem

    Úsek Labe mezi Čelákovicemi a Nymburkem je velmi vděčné místo pro rodinné výlety. Břehy řeky jsou tu přístupné, vedou po nich cesty a cyklostezky a je tu hned několik slepých ramen a zatopených pískoven, ideálních pro koupání.

    I když jde o velice krásnou trasu, má několik chyb. Jednak se o stezku podél Labe prakticky nikdo nestará a je místy dost zarostlá, plná kopřiv a jen minimálně značená. Například od Káraného a Toušeně jedete spíše tankodromem, než stezkou pro pěší či cyklisty. Někdy vám v cestě překáží řeka a mosty jsou až v Lysé nad Labem a Nymburce. Musíte si tedy vybrat, kterému břehu řeky dáte přednost. Ale to všechno je vynahrazeno klidným romantickým prostředím, přitom nedaleko od ruchu velkoměsta.

Skanzen v hospodářském statku

    I když vás třeba muzea a skanzeny nezajímají, ten v Přerově nad Labem si nenechte rozhodně ujít. Jde sice o tradiční skanzen - muzeum, ale stavení jsou tu zachována včetně hospodářského zázemí, nádobí, domácího nářadí a podívat se můžete i do místní školy, kde sedí v lavicích figuríny žáků a pan učitel zrovna zkouší. Nejlepší je nejezdit sem v plné sezóně, abyste se v malých chalupách nemuseli tlačit a mohli si všechno v klidu prohlédnout. Otevřeno mají od dubna do října každý den kromě pondělí. Otevírá se v 9.00, zavírá v 17.00 hodin.

    Když už nasajete atmosféru polabské vsi před zhruba dvěma sty lety, zkuste se projít samotným Přerovem mezi rodinnými domky a vilkami ze sedmdesátých let minulého století. Je to typická vesnice, jakých jsou dnes v Polabí desítky. Hned si uvědomíte, jak zásadně se za posledních padesát, sto let i tady život změnil. Nutno přiznat, že půvabů má ta dnešní vesnice mnohem méně.

Návštěva voňavé Ostré

    Pokud vám ani tenhle vlastivědný výlet nestačil, ve vesnici Ostrá čtyři kilometry od Lysé nad Labem můžete navštívit historickou vesnici, kterou zde provozuje firma Botanicus. Otevřeno mají od května do září denně od 10.00 do 17.00, kromě pondělků. Tento"skanzen" má spíše středověký charakter a slouží především k předvádění tradičních řemesel. Můžete si tu vyzkoušet, jak se vyrábí svíčka, jak se pletly provazy, jak vypadala kovárna a spoustu dalších věcí. Botanicus se zabývá mimo jiné i výrobou bylinných směsí a voňavých mýdel. Část surovin se pěstuje přímo tady a zahrady v bezprostředním okolí vesnice si můžete rovněž prohlédnout. Co vám bude zvlášť vonět, se tu dá i koupit. Pravidelně se v Ostré konají i nejrůznější slavnosti a jarmarky.

    Pro případ, že vám zbude ještě trocha času, mám ještě dvě doporučení. V Přerově nad Labem kromě skanzenu najdete i muzeum kol a motocyklů a v Ostré, v jedné boční uličce, kam vás dovedou směrovky, si majitel kamnářské firmy otevřel na půdě Muzeum kamen. Je jich tu rovná stovka!

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-11-21 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde