Zobrazit ostatní články k městu

Skalní stěny Jetřichovic

Kraj: Ústecký kraj

Okres:Děčín

Město:Jetřichovice

    Vás, kteří rádi navštěvujete nová místa nebo méně známé oblasti, zvu proto na výpravu do malebné skalní krajiny Jetřichovic nedaleko Děčína. Tuto podhorskou obec obklopují pískovcové stěny, ostrohy a věže ukryté v lesích a na svazích. Návštěvníka, který sem zavítá buď pěšky, nebo na kole zaujme na první pohled Falkenštějn se skalní zříceninou, Havraní kámen, Mariina skála s nádherným výhledem, Vilemínina stěna, Rudolfův kámen nebo protáhlý vrchol Koliště.

 

    Jetřichovické skály lákají nejen turisty, ale posledních pár let také horolezce. Nejdříve navštěvovali zdejší stěny spíše lezci ze sousedního Saska, dnes naopak našinci. Tyto nyní tolik navštěvované skály se nacházejí severně od Jetřichovic a v Pavlině údolí, kterým protéká říčka Chřibská Kamenice. Horolezecký průvodce popisuje v této oblasti 82 lezeckých věží a masivů s průměrnou výškou okolo 20 metrů. Pískovcové terény zde nabízejí bohatý a rozmanitý výběr výstupů v podmanivé a tajuplné přírodní scenérii, členitost skal umožňuje nepřeberné možnosti od stěnového lezení přes spáry k lezení na tření. Každý milovník skal si zde proto určitě najde svůj výstup.

 

    Snad nejvíce však láká skalní jehla zvaná Kočičí kostel. Její vrchol ční majestátně nad okolní stromy na východním úbočí kopce Vyhlídka nedaleko kostela v Jetřichovicích. Ale pozor! V okolí je stále živá pověst o černém myslivci. Ten se zde zjevuje v noci a někdy je doprovázen smečkou ohnivých psů. Těm, které zde v noci potká pak nabízí svou pušku k výstřelu na zvěř. Jednou ji prý podal jednomu muži, a tomu se ve chvíli výstřelu změnila srna, na niž mířil, ve světle oděnou paní s rozpuštěnými plavými vlasy. Rovněž se traduje, že se tu zjevují duše mrtvých horolezců, kteří ve skalách našli svou smrt. Proto by tu nikdo neměl zůstávat přes noc. Možná to jsou jen pověry, ale místní lidé jim přikládají velký význam. Snad proto mají ke skalám velký respekt a hovoří o nich s úctou.

 

    Jetřichovice leží cca 5 km od České Kamenice. Spojení je sem z Děčína, Nového Boru a České Kamenice autobusem. Nejbližší vlaková zastávka je pak právě v České Kamenici. Autem je možné dojet přímo do obce Jetřichovice, kde je možné parkovat. Asi 1 km jižním směrem od Jetřichovic je koupaliště a kemp v Pavlině údolí, kde je autobusová zastávka a také restaurace. Pokud ovšem dáváte přednost něčemu stylovějšímu, pak vám doporučuji krásně roubený penzion Dřevák, který se nachází kousek od kostela a je typickou ukázkou původní architektury 19. století. Proto s tím počítejte a naplňte si peněženku, noc v tomto penzionu není zrovna nejlevnější. Pro ty méně movité je tu pak penzion Pod skálou. Ten se nachází kousek od Mariiny vyhlídky.

 

Několik pozvánek, na výlety:

    Nenechte si rozhodně ujít Marianinu skálu s výhledem na Lužické hory a České středohoří. Dále tu jsou Tetřevny - mohutné skalní převisy, které sloužily za války jako úkryt místního obyvatelstva, za míru jako časté stanoviště lovců, číhajících na tetřevy.

 

    Za pozornost stojí i Rudolfův kámen - stejně jako Mariánka (Mariina skála) a Vilemínka, byl i tento vrchol pojmenován po jednom ze členů šlechtického rodu Kinských, kteří se v 19. Století zasloužili o turistické zpřístupnění oblasti. Na nejvyšší bod k dřevěnému přístřešku vede značená odbočka (žebříky, umělé stupy, mírně exponované). Odměnou je krásný panoramatický výhled.

 

    V neposlední řadě bych rád připomenul Dolský mlýn - poprvé připomínaný již r. 1515 a plnící svou funkci prakticky až do konce 2. světové války. Po r. 1881, kdy v úseku Ferdinandovy (Srbskokamenické) soutěsky krátce fungovala jednosměrná plavba na člunech, se "Dolák" stal rovněž oblíbeným turistickým cílem. Po r. 1945 byl mlýn opuštěn a postupně chátral. Dnes působí jeho ruiny tajemným a poněkud strašidelným dojmem.

 

    Charakter terénu: Lehká túra, vedoucí převážně po značených turistických trasách, až po Šaunštejn členitým skalnatým hřebenem. Z Jetřichovic se můžete vydat po červené směrem na Mariinu skálu (429), poté na Vilemíninu stěnu (422m) . Cesta vede skalnatým terénem dále do Purkartického lesa na Rudolfův kámen (484). Poté projdete kolem Čertovky na Koliště (453) k České silnici, odkud se můžete po silničce vrátit přes Vysokou Lípu zpět do Jetřichovic. Stručně řečeno. Kdo se chce jen procházet, nebo projíždět na kole, nemusí se obávat, že by tento terén nezvládl, naopak, je vhodný i pro děti. Ti z vás, kteří se chtějí trochu potrápit, mohou zvolit náročnější výstupy přímo ve skalách a mohu zaručit, že jim strmost svahů dá pořádně zabrat.

 

Autor: Milan Doležal - www.turistik.cz

Vložil: Uživatel 66

Vytvořeno: 2007-09-10 00:00:00

Ohodnotit článek

Hodnotit mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde

Reakce čtenářů

Nebyla nalezena žádná položka

Přidat komentář

Reagovat mouhou pouze registrovaní uživatelé. Zaregistrovat se můžete zde